Петък, Февруари 21, 2020

breast cancerШуменската община Върбица бе първата спирка на тазгодишното издание на програмата на ЦЗПЗ за ранна диагностика на рака. През уикенда д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог посети Върбица и постави началото на десетата поред скринингова кампания, реализирана със спомоществователството на Райфайзенбанк. Тя е насочена към малки общини и отдалечени населени места, където хората са затруднени в достъпа си до медицинска помощ по финансови и географски причини.

„Две от жените, които прегледахме се оказаха с карцином на гърдата, те бяха насочени към областния онкологичен център за лечение“, сподели пред „Право и здраве“ д-р Младенов. По неговите думи пациентките са в края на шестата възрастова декада, а заболяването е „уловено“ в ранен стадий, което означава, че шансът за успешно лечение е много голям.

Д-р Младенов е прегледал 285 жени, освен двете, при които е доказан злокачествен процес, са открити 6 с аденоми, 14 с кисти, една – с атером и две – с дуктектазии. Според специалиста интересът към профилактичните прегледи е бил голям, а разултатите са доказали, че този подход има голям смисъл, защото хората получават грижа, която за тях е практически недостъпна.

Кампанията на ЦЗПЗ продължава. Прегледите в нея са напълно безплатни, а всеки прегледан, при който има съмнение за наличие на рак ще бъде насочен за по-нататъшно диагностично уточняване и лечение.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up