Събота, Юли 20, 2019

breast cancerШуменската община Върбица бе първата спирка на тазгодишното издание на програмата на ЦЗПЗ за ранна диагностика на рака. През уикенда д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог посети Върбица и постави началото на десетата поред скринингова кампания, реализирана със спомоществователството на Райфайзенбанк. Тя е насочена към малки общини и отдалечени населени места, където хората са затруднени в достъпа си до медицинска помощ по финансови и географски причини.

„Две от жените, които прегледахме се оказаха с карцином на гърдата, те бяха насочени към областния онкологичен център за лечение“, сподели пред „Право и здраве“ д-р Младенов. По неговите думи пациентките са в края на шестата възрастова декада, а заболяването е „уловено“ в ранен стадий, което означава, че шансът за успешно лечение е много голям.

Д-р Младенов е прегледал 285 жени, освен двете, при които е доказан злокачествен процес, са открити 6 с аденоми, 14 с кисти, една – с атером и две – с дуктектазии. Според специалиста интересът към профилактичните прегледи е бил голям, а разултатите са доказали, че този подход има голям смисъл, защото хората получават грижа, която за тях е практически недостъпна.

Кампанията на ЦЗПЗ продължава. Прегледите в нея са напълно безплатни, а всеки прегледан, при който има съмнение за наличие на рак ще бъде насочен за по-нататъшно диагностично уточняване и лечение.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up