Понеделник, Август 19, 2019

A KunchevИздаването от личните лекари на фалшиви бележки за извършени имунизации на деца на практика е заобикаляне на закона, ето защо, там където се намери системно нарушение, НЗОК ще си взима парите обратно и после ще разваля договора с тези лични лекари. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия тази сутрин.

„Бележката за направена имунизация на едно дете се изисква веднъж годишно. След това в целия период на същата година, ако детето е във възраст 1-2 години, (когато са масово имунизациите) - детето може да не бъде ваксинирано и въпреки това да има бележката, че е. Нашето предложение ще бъде този срок да се намали на 3 или 6 месеца, вместо да е година. Така искаме да предотвратим заобикалянето на закона с издаването на фалшиви бележки“, каза д-р Кунчев.

 

По неговите думи когато един лекар има затруднение да имунизира едно дете, той трябва да съобщи за това. Д-р Кунчев увери, че в такава ситуация лекарят никога няма да бъде санкциониран.

„Предпочитайки обаче да излъжеш системата, себе си и детето, правиш много лоша услуга на обществото – ние приемаме за предпазени деца такива, които реално не са”, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Той информира, че се прави проучване на деца, заболели от морбили в областите Благоевград и София, които според документите би трябвало да имат имунизации. Но изследването на антитела в кръвта им е доказвало липсата на такива, което означава, че тези деца реално не са имунизирани.

„Няма как да разберем дали детето е имунизирано, ако не се разболее. Не е оправдано да се правят масови изследвания на антитела сега. Обикновено нарушенията се случват в ромските общности, тъй като те оказват доста голям натиск върху личните лекари. Бележката за имунизации им трябва, за да получат социални помощи. Може би някъде има и подкупи. Като престъпление това вече е обект на разследване и от други органи. В момента проверяваме 5-6 случая в София и Благоевградско, но ще разширим проверките за издаване на фалшиви бележки за ваксиниране в цялата страна“, обеща д-р Кунчев.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up