Събота, Юли 04, 2020

A KunchevИздаването от личните лекари на фалшиви бележки за извършени имунизации на деца на практика е заобикаляне на закона, ето защо, там където се намери системно нарушение, НЗОК ще си взима парите обратно и после ще разваля договора с тези лични лекари. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия тази сутрин.

„Бележката за направена имунизация на едно дете се изисква веднъж годишно. След това в целия период на същата година, ако детето е във възраст 1-2 години, (когато са масово имунизациите) - детето може да не бъде ваксинирано и въпреки това да има бележката, че е. Нашето предложение ще бъде този срок да се намали на 3 или 6 месеца, вместо да е година. Така искаме да предотвратим заобикалянето на закона с издаването на фалшиви бележки“, каза д-р Кунчев.

 

По неговите думи когато един лекар има затруднение да имунизира едно дете, той трябва да съобщи за това. Д-р Кунчев увери, че в такава ситуация лекарят никога няма да бъде санкциониран.

„Предпочитайки обаче да излъжеш системата, себе си и детето, правиш много лоша услуга на обществото – ние приемаме за предпазени деца такива, които реално не са”, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Той информира, че се прави проучване на деца, заболели от морбили в областите Благоевград и София, които според документите би трябвало да имат имунизации. Но изследването на антитела в кръвта им е доказвало липсата на такива, което означава, че тези деца реално не са имунизирани.

„Няма как да разберем дали детето е имунизирано, ако не се разболее. Не е оправдано да се правят масови изследвания на антитела сега. Обикновено нарушенията се случват в ромските общности, тъй като те оказват доста голям натиск върху личните лекари. Бележката за имунизации им трябва, за да получат социални помощи. Може би някъде има и подкупи. Като престъпление това вече е обект на разследване и от други органи. В момента проверяваме 5-6 случая в София и Благоевградско, но ще разширим проверките за издаване на фалшиви бележки за ваксиниране в цялата страна“, обеща д-р Кунчев.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up