Четвъртък, Юли 09, 2020

HM Opening 4Двадесет и девет младежи и девойки ще поемат професионалния път на здравни медиатори, стана ясно при откриването на новата учебна година по здравно медиаторство, която е седмата поред и се провежда във Факултета по обществено здраве (ФОЗ) на Медицинския университет в София в сътрудничество с Националната мрежа на здравните медиатори и със съдействието на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“.

 В нови 14 общини на терен ще работят млади специалисти,подготвени за работа с уязвимите социални групи. Това са общините Б

Така общият брой на медиаторите у нас достигна 245, а общините, в които разчитат на тяхната помощ вече са 131, обясниха организаторите.

В рамките на обучението си, бъдещите медиатори ще запознаят с нормативната база и системата на здравни услуги в България, правата и задълженията на пациентите, както и да получат информация за профилактиката и лечението на основни заболявания с акцент върху ваксинопредотвратимите заболявания, ранното детско развитие, превенцията и противодействието на трафика на хора, майчиното и детско здраве, семейното планиране.

След завършването си здравните медиатори ще работят по програми и проекти за ограничаване и профилактика на инфекциозните и половопредаваните болести, за намаляване детската смъртност главно сред уязвимите групи от ромски произход. Те ще подпомагат работата на РЗИ, общопрактикуващите лекари и общините в провежданите от тях кампании в сферата на здравеопазването.

Тяхната роля ще бъде ключова в контекста на увеличаващите се случаи на морбили в Европа и регистрираните случаи на заболели и у нас през изминалите месеци, смятат експерти по здравна политика.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up