Понеделник, Юли 22, 2019

HM Opening 4Двадесет и девет младежи и девойки ще поемат професионалния път на здравни медиатори, стана ясно при откриването на новата учебна година по здравно медиаторство, която е седмата поред и се провежда във Факултета по обществено здраве (ФОЗ) на Медицинския университет в София в сътрудничество с Националната мрежа на здравните медиатори и със съдействието на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“.

 В нови 14 общини на терен ще работят млади специалисти,подготвени за работа с уязвимите социални групи. Това са общините Б

Така общият брой на медиаторите у нас достигна 245, а общините, в които разчитат на тяхната помощ вече са 131, обясниха организаторите.

В рамките на обучението си, бъдещите медиатори ще запознаят с нормативната база и системата на здравни услуги в България, правата и задълженията на пациентите, както и да получат информация за профилактиката и лечението на основни заболявания с акцент върху ваксинопредотвратимите заболявания, ранното детско развитие, превенцията и противодействието на трафика на хора, майчиното и детско здраве, семейното планиране.

След завършването си здравните медиатори ще работят по програми и проекти за ограничаване и профилактика на инфекциозните и половопредаваните болести, за намаляване детската смъртност главно сред уязвимите групи от ромски произход. Те ще подпомагат работата на РЗИ, общопрактикуващите лекари и общините в провежданите от тях кампании в сферата на здравеопазването.

Тяхната роля ще бъде ключова в контекста на увеличаващите се случаи на морбили в Европа и регистрираните случаи на заболели и у нас през изминалите месеци, смятат експерти по здравна политика.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up