Сряда, Септември 18, 2019

12345По световни данни една от всеки 10 жени в репродуктивна възраст страда от ендометриоза, като е възможно и да не знае за заболяването си. Информацията за истинското разпространение на ендометриозата у нас е оскъдна и непълна, жените не познават добре проблема и последиците от него, ето защо новосъздадената фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ ще инициира национално проучване по темата заедно с Министерството на здравеопазването. Това стана ясно на пресконференция в столицата днес, на която създателката на фондацията Ана Димитрова представи целите и инициативите й.

 По данни на фондацията едва 20% от хората са чували за заболяването, но при над половината жени, които имат репродуктивни проблеми – най-вече трудно забеменяване, причините са заложени в това заболяване. Освен това се знае, че са необходими приблизително 7-8 години, за да бъде поставена точната диагноза, а когато това се случи 32% от жените развиват депресия.

„Не знаем какви са цифрите у нас, но стана ясно, че такава статистика не се събира. Затова наша основна мисия е разпространяването на информация относно ендометриозата и оказване на подкрепа на жените“, каза Ана Димитрова. По нейните думи целта на новосформираната организация е да работи за повишаване на здравната култура на всички – и жени,и мъже, а така също и да разпространяване информация, свързана с превенция на репродуктивните проблеми.

Фондацията ще търси делово партньорство не само със здравното министерство, а и с министерствата на образованието и на околната среда.

Предвижда се да бъдат организирани обучения на специалисти в малки градове, тъй като там са най-очевидни недостатъчните знания на хората за болестта. Също така ще се проведат обучения с лекари за прилагането на нови лекарства. Друга цел на фондацията е разработването на програма за менструално здраве в училищата, заедно с МОН. Ще бъдат предприети стъпки за сътрудничество с МОСВ, като идеята е да се инициират проучвания, целящи да установят ролята на диоксините за появата на ендометриоза – един тема, която е обект на засилен научен интерес в световен мащаб, стана ясно още не пресконференицята днес.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up