Петък, Април 10, 2020

ПРОФИЛАКТИКА и ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

Престижна научна група заяви във вторник на Белия дом, че не изглежда вероятно коронавирусът да изчезне, след като времето се затопли. Президентът Тръмп твърдеше, че „когато стане малко по-топло вирусът по чудо си отива“.

Специалисти от болницата "Джонс Хопкинс" в САЩ установиха, че смъртността от COVID-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, съобщи вестник "Дейли мейл", предаде БТА .

Платформата, е с адрес: https://www.labtestcovid19.com/ и ще е достъпна след 18ч. днес, 06.04.2020г.
На нея всички лаборатории в страната, които изследват COVID-19 ще могат да регистрират резултатите от направените тестове. Платформата ще показва, колко човека са изследвани в цялата страна в участващите лаборатории и какви са обобщените резултати за заразени, за преболедували и за болни. Тя ще е достъпна както за лаборатории, които използват бързи тестове така и за такива, които работят с PCR тест.

Германия съобщи за 95 391 потвърдени случаи на коронавирус и 1434 смъртни случая към понеделник, пропорционално много по-ниско ниво от съобщеното от други големи европейски държави.
Правителствен документ, видян от Ройтерс в понеделник, очертава поетапно завръщане към нормалния живот след приключването, с мерки, които ще включват задължително носене на маски на публично място, ограничения за събиране и бързо проследяване на заразените и контактните им лица.

Европейските тенденции обикновено пристигат бавно в България. В края на февруари, докато останалата част от Европа с тревога осъзнаваше, че коронавирусът може да достигне епидемични размери, за известно време България изглеждаше като Островът на Блажените. Брой случаи: нула. В аптеките обаче стана ясно доколко българите се доверяват на тази статистика: маски, дезинфектанти и ръкавици за еднократна употреба се изчерпаха, още преди да има и един потвърден случай. – пише International politics and society

Тестването на обществеността за определяне на това кой вече е преболедувал коронавирус, може да помогне на правителствата да определят кога да облекчат мерките и да изпратят хората обратно на работа.

Тези кръвни тестове - известни също като серологични или тестове за антитела - биха се различавали от текущите коронавирусни тестове и биха представили по-точна картина как се е развила пандемията
"Има клетки на имунната памет (антитела), които остават в кръвта след инфекция и са специфични за вируса. Те са това, което ще търсим", каза д-р Каролин Бъки, доцент по епидемиология в школата за обществено здраве в Харвард, пред Euronews ,

На 25 януари, докато светът все още се събуждаше от потенциалната опасност новият коронавирус да се разпространи бързо от централния Китай, две правителства регистрираха четири нови случая на инфекции на тяхната територия. Австралия и Тайван имат сходно население от около 24 милиона души, и двете са острови, което позволява строг контрол върху това кой преминава техните граници и двете имат силни търговски и транспортни връзки с континентален Китай.

Южна Корея съобщи за по-малко от 50 нови случая на коронавирус за първи път от пикa в края на февруари, спечелвайки похвала от Световната здравна организация, като една от първите страни, които се справят с борбата с разпространението на вируса. Южна Корея беше една от първите засегнати от COVID-19 държави.
Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че към полунощ в неделя е имало 47 нови случая на заразени с коронавирус в сравнение с 81, регистрирани ден по-рано, като общия брой е 10 284.

Най-сетне, почти един месец след потвърждаването на първия случай на COVID-19, държавата обяви броят на направените тестове от 28 февруари до сега: в лабораторията към НЦЗПБ – 5037, във Военномедицинска академия – 2767 бързи, в Стара Загора – 1400, в болница „Токуда“ – 470, в Бургас – 300, във Варна – 825, в УМБАЛ „Софиямед“ – 750 и в лаборатория „РАМУС“ – 3100.

Log in or Sign up