Сряда, Януари 20, 2021
Проф. Салчев: Преобразуването на един креват в легло не е толкова лесен процес

Ако имаме единен протокол от специалистите как се лекува отделното състояние при COVID – леко, средно и тежко, той може да бъде остойностен. Ние нямаме такъв. Това заяви пред bTV управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. „Няма една клинична пътека, има няколко клинични пътеки, по които се лекуват пациенти с COVID-19. Има и няколко процедури. Трите клинични пътеки са с по 1200 лв. за пациент, а процедурите при тежките състояния дневно са по 780 лв.“, уточни той.

„Зависи от състоянието на пациента, по коя клинична пътека и от организацията на работа. Имах среща с инфекционисти, които поставиха въпроса за цената на клиничната пътека и аз ги попитах „Колко?“, „Дайте себестойността“, каза още той. Запитан кой трябва да изработи този протокол, той обясни, че това зависи от специалистите, които се занимават с лечение на инфекциозните заболявания. Касата е институцията, която закупува от лечебните заведения услуга по количество и качество, така че да задоволи интересите и потребностите на пациентите. Този въпрос не е към министъра на здравеопазването, а към специалистите“, заяви той, като допълни, че министър Ангелов също се е обръщал към специалистите да се направи единен протокол.

„Първоначално цената на клиничната пътека, която беше определена, така и останалите, беше 620 лв. По искане на същите специалисти стана 1200 лв. Ако те покажат реално колко е себестойността на различните типови пациенти, Касата ще тръгне на преговори с БЛС и в договорния процес могат да се договорят тези неща“, посочи проф. Салчев. „Ние работим с медицина, базирана на доказателства. Ако на един пациент слагате много скъпи антибиотици, последно поколение, разбира се, че този пациент ще струва много пари“, даде пример Петко Салчев.

По отношение на зравнонеосигурените пациенти, проф. Салчев обясни:  „Има ред за здравнонеосигурените как лечебното заведение може да получи съответните средства от бюджета. И здравноосигурените лица могат да бъдат финансирани, това е вече работа и организация на мениджърите на болницата“. Петко Салчев посочи, че има точно определени правила за разкриване на COVID легла и НЗОК е достатъчно гъвкава в това отношение.

„Няма закон за разкриването на достатъчно легла за COVID болни, а точно определени правила за откриване на легла, които са свързани с лечение на COVID пациентите“, каза още той. По думите му Касата е била много гъвкава и е дала възможност при необходимост да се разкриват допълнително легла без да налага някакви рестрикции. „Но при спазване на твърдите изисквания - да има протокол и решение на Регионалната здравна инспекция, която гарантира безопасността на пациентите и тогава да бъде сключен договор с Касата. Касата не дава, не разкрива, не позволява, тя финансира или закупува услуга“, заяви управителят й.

„Преобразуването на един креват в легло не е толкова лесен процес. Той трябва да бъде осигурен както с апаратура, така и с персонал. Не може да откриете COVID отделение, както се случи в няколко болници, където няма нито един лекар”, заяви още проф. Салчев.

Касата не може да бъде източвана, защото тя има твърди правила, категоричен бе още той, като разясни, че фондът закупува отделните лекарства на най-ниската цена, постигната независимо при какво договаряне.

Относно антигенните тестове той припомни, че държавата е отделила 15 млн. лв. за този вид тестване. За PCR изследванията проф. Салчев разясни, че те се заплащат на цена от 60 лв. от НЗОК, а отделните лаборатории определят доплащането им.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?
 

Log in or Sign up