Сряда, Януари 20, 2021
184 млн.лв. за болниците, ваксини, ремдeсивир и нова система за спешни повиквания, гласува правителството

Правителството отпусна близо 184 милиона лева за готовността на болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента ремдесивир, както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112 на територията на България, съобщиха от правителствения пресцентър.

От одобрените днес средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. 45 милиона лева са определени за лечебните заведения за болнична помощ като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, 105 милиона лева - за купуването на ваксини в борбата срещу COVID-19, 19 440 000 лева за купуване на ремдесивир, прилаган в лечението на COVID-19.

На заседанието беше решено да бъдат отпуснати 14 300 000 лева за изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания .

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че след извършен предварителен анализ на текущото състояние на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение. Подновената инфраструктура ще гарантира висока надежност, работоспособност, сигурност и добавяне на нови фукционалности. „По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме“, каза още Костадин Ангелов.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up