Сряда, Януари 20, 2021
НСТС одобри е-направлението и е-рецептата

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри възможността да бъдат издавани електронни направления и рецепти. Това стана по време на онлайн заседание, свикано от зам. министър-председателя Марияна Николова. Промените се правят в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

 При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, поради разпространението на заразно заболяване, лекарите от първичната извънболнична помощ ще могат да издават на пациенти от техния регистър електронни направления за медико-диагностични изследвания с оглед установяване на заразеността от съответното заболяване.

Направленията ще се издават без извършване на физически преглед, но след телефонна консултация и снемане на анамнеза. Електронните направления и електронните предписания ще се издават и съхраняват чрез специализиран медицински и аптечен софтуер, с който разполагат лечебните заведения и аптеките, сключили договор с НЗОК, и няма да се изисква предоставянето им от пациентите при посещение на съответните лечебни заведения или аптека. Очаква се промените да се одобрят от МС утре, а на 18 декември да са факт с обнародването си в „Държавен вестник".

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up