Сряда, Януари 20, 2021
Обнародваха анекса към НРД

 Анекса към НРД 2020-2022 между Българския лекарски съюз и НЗОК, документът вече е в сила. Той стана правен факт след обнародването му днес в „Държавен вестник“. Всичко, залегнало в промените, ще важи със задна дата, от 1 ноември. Това засяга най-вече увеличените цени на още две клинични пътеки, свързани понастоящем с лечението на коронавирусната инфекция – КП №39 и КП №48. Тяхната цена се приравни на тази на КП №104, която е 1200 лв. Очаква се тази промяна да подпомогне всички лечебни заведения, които лекуват пациенти с COVID-19.

 

От днес също така общопрактикуващите лекари вече могат да издават направления за PCR тестове на пациентите си, като за да получат такова направление, болните трябва да имат поне два от следните единадесет симптома: новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия (болка в мускулите); главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане, по-малко от 92 % или по-малко от 88 % (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Към момента не е ясно каква е готовността на общопрактикуващите лекари за издаване на е-направления, но такава възможност в анекса е разписана.

Освен това, личните лекари ще могат да издават всички нужни на пациентите им направления за PCR тестове, без оглед на тяхната бройка – това беше и още един от проблемите при преговорите по анекса, тъй като Касата първоначално предложи те да са с лимит. Лекарският съюз обаче бе категоричен, че подобен лимит не трябва да има.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up