Сряда, Януари 20, 2021
НЗОК изпрати предложенията си за Анекс към НРД до Лекарския съюз

Общопрактикуващите лекари ще могат да издават направления за PCR тестове само при въведени противоепидемични мерки в цялата страна. Това става ясно от предложенията на НЗОК, включени в Анекса към НРД 2020 – 2022, който предстои да бъде подписан. Проектодокументът е изпратен за одобрение до Българския лекарски съюз.

 

От текстовете се вижда, че Касата е възприела предложението на общопрактикуващите лекари направления за PCR тестове да се издават при налични два от единадесет симптома, а не при наличие на пет от седем, каквото беше досегашното предложение на Фонда.

Освен това направленията ще могат да се издават, без значение по какъв начин пациентът се е обърнал към своя личен лекар, гласят текстовете.

Направления обаче няма да се издават, ако заболяването на пациента е установено с бърз антигенен тест. Също така те не могат да бъдат издавани на пациенти, които са хоспитализирани или насочени за хоспитализация, както и за контролни, скринингови изследвания или изследвания на контактни безсимптомни лица.

НЗОК предлага също така промяна на заплащаната до момента от Фонда цена за PCR тест от 60 лв., без обаче да е ясно каква ще е новата сума. Промяната фигурира в няколко текста от НРД, като предложението на Фонда изглежда така: „(…) в колона „Цена (лв.)“ цифрата „60“ се заменя с „…“.

Здравната каса изпраща до Лекарския съюз за одобрение и промени в Методиката за определяне размера на сумите, които Фондът плаща на медиците за работа в извънредна епидемична обстановка. Те включват обещаните от властите допълнителни 1000 лв. месечно за всеки общопрактикуващ лекар, както и допълнителните средства за специалистите от извънболничната помощ. Според текстовете всеки медицински център, който покрива изискванията, ще получава допълнително по 30 000 лв. месечно.

С всички промени, предлагани от НЗОК, можете да се запознаете тук.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up