Сряда, Януари 20, 2021
Личните лекари ще дават направления само за бързи тестове

Надзорният съвет на НЗОК е взел решение да увеличи цената на клиничните пътеки за бронхопневмонии 39 и 48 да бъде увеличена 1200 лв., при установен COVID. При нормална пневмония се запазва досегашната цена. Това съобщи снощи пред БНТ управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев. 

 Проф. Салчев беше категоричен, че проверяват документацията за всеки пациент дали е доказан със съответните методи, че е с коронавирус и ако не е доказан, не заплащат. „Няма такива случаи да се злоупотребява от болниците с диагнозата за COVID.

Че може да бъде убеждаван пациент да бъде записан с такава диагноза, е един от митовете, които се разпространяват в момента“, заяви той.

Той уточни, че е постигнато споразумение с БЛС личните лекари да дават направления не за PCR, а за бързи тестове, които ще бъдат плащани от Здравната каса.

"Това ще помогне на лекарите да установяват дали даденият пациент е заразен или не с COVID, като ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор, и ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с инфекцията, тогава РЗИ ще пусне истинския PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата", обясни управителят на НЗОК.

„Все още не е изчислено колко точно ще струват бързите тестове, приблизителната цена е между 13 и 20 лв. в зависимост от доставчика и заплащането за работа. По предложенията на общопрактикуващите лекари има от пет до седем критерия, по които ще се назначават тестовете и трябва да се прецени колко ще е пациентопотока. До седмица ще бъде ясно колко ще струват на НЗОК“, уточни проф. Салчев.

Той допълни, че в момента НЗОК плаща до 4000 PCR теста на ден, но това е съобразено с капацитета на лабораториите, а не е наложен лимит от Касата. „Не следим колко са направленията от РЗИ ден по ден. Колко са среднодневно тестовете, разбираме в края на месеца“, каза проф. Салчев.

Той коментира и изплащането на надлимитната дейност за 2015 и 2016 г. „До края на месеца Надзорния съвет ще вземе решение лечебно заведение по лечебно заведение какви са тези суми, за да може да пристъпим към сключване на споразумение с лечебните заведения и разплащане. Това са суми около 75 млн. Освен това, има преразпределение на резерва – 6 млн. за общопрактикуващите, 13 млн. за лекарствените средства, до колкото си спомням, в момента, тъй като са много цифрите мога и да сгреша някои цифри“, каза управителят на НЗОК.

По думите му около края на ноември ще е ясна точната сума колко е останал от резерва, защото резерва може да бъде освободен само с разрешение на надзора.

Няма лечебно заведение, в момента, което да е застрашено от затваряне, ако се интересуват всичките. Всичките лечебни заведения, прост пример – вчера вечерта съм подписал платежните за 171 млн., които са разпратени по лечебните заведения. Това са средствата, които те са заработили, остатъкът, ако някой има затруднение в следващото заседание на Надзорния съвет ще бъдат доразплатени до параметрите на методиката.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up