Сряда, Януари 20, 2021
БАПЗГ: Не приемаме действащите в момента критерии за „първата линия“

За пореден път твърдим, че липсва правилната организация на работа в лечебните заведения, което води до свръхнатоварване и преумора. Всички ние сме на първия фронт в борбата с болестта, независимо къде работим. Не приемаме действащите в момента критерии за „първата линия“. Това се казва в декларация на Националния съвет на БАПЗГ, изпратена до политици, медии и граждани.

 

Ето пълния текст на декларацията:

В условията на бързо прогресиращата зараза от COVID-19 все по-често ни напускат медицински специалисти, загубили битката с коварната болест, докато всеотдайно се грижат за своите пациенти. Сърцата ни са изпълнени с тъга от загубата на нашите колеги – прекрасни специалисти и хора с големи сърца! Скърбим и за всички наши сънародници, чийто живот беше прекършен, въпреки денонощните усилия на медицинските екипи!

На заседанието на Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, проведено на 17.10.2020 г., отново с болка бяха поставени дългогодишни проблеми, които в условията на пандемия добиха застрашителна острота.

 

Затова днес отправяме ясен апел към всички, които носят отговорност за справяне с връхлетялата ни опасност: Вземете правилни решения сега, за да ни има и утре!

Отново се обръщаме и към всички хора: Спазвайте противоепидемичните мерки, пазете се, така пазите и нас!

С всеки изминал ден броят на работещите медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, рентгенови лаборанти и медицински лаборанти намалява. Физическото изнемогване от безкрайните извънредни смени и синдромът на изпепеляването са наш постоянен спътник. Несигурността и тежките несправедливости в системата допълнително натоварват малкото останал персонал.

Изпадналите в невъзможност лечебни заведения разчитат да им командироват отвън професионалисти по здравни грижи в инфекциозните отделения, но вече се оголват едно след друго.

Все още има места, където личните предпазни средства се предоставят и разпределят неадекватно спрямо епидемичната обстановка.

Работещите пенсионери напускат, а младите хора не са изкушени от ниското заплащане и огромната отговорност към нашите професии.

Поставени сме в екстремна ситуация, която не позволява да изпълняваме в пълен обем професионалните си дейности.

Нарушен е и равният достъп до медицинска помощ и здравни грижи към населението.

Затова отново алармираме срещу несправедливото разпределение на финансовите средства за заплащане на труда на медицинските специалисти.

За пореден път твърдим, че липсва правилната организация на работа в лечебните заведения, което води до свръхнатоварване и преумора. Всички ние сме на първия фронт в борбата с болестта, независимо къде работим. Не приемаме действащите в момента критерии за „първата линия“.

И въпреки всичко, ние, заедно с лекарите, продължаваме да се борим за чуждия живот, докато рискуваме своя.

Имайки предвид всекидневните данни за разпространение на болестта, бързите темпове при нарастване на заболеваемостта сред медицинските специалисти и тъй като познаваме реалната ситуация в лечебните заведения, настояваме за спешни решения за промяна в организацията и заплащането на труда на всички медицински специалисти.

Ако и сега в условия на извънредна епидемична ситуация не се вземат извънредни мерки за спасяване на медицинските специалисти по здравни грижи, броят ни ще намалее критично и ще доведе до заплаха за националната ни сигурност. Рискът от колапс на здравеопазната система вече е факт. На всички вече е ясно, че без нас няма кой да се грижи за българските пациенти както в лечебните заведения, така и в извънболничната помощ.

Отказваме да носим вина за недалновидните политически решения, довели до настоящия критичен недостиг на медицински персонал!

Благодарим сърдечно на всички медицински специалисти, които с огромна отговорност и професионализъм остават на своя пост!

За да останат и за да ги има, погрижете се за тях!

Инвестициите в здравните грижи спасяват човешки живот!

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up