Петък, Май 29, 2020

whoДевет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух, според допкад за здравните рискове през 2019 година, публикуван на страницата на Световната здравна организация (СЗО). През 2019 г. СЗО счита това за най-голям екологичен риск за здравето. Микроскопичните замърсители във въздуха могат да проникнат в дихателните и кръвоносните системи, да увредят белите дробове, сърцето и мозъка. Замърсеният въздух убива 7 милиона души всяка година, причинявайки заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни заболявания. Около 90% от тези смъртни случаи са в страни с ниски и средни доходи. Замърсяването на въздуха се дължи на вредни емисии от промишлеността, от транспорта и селското стопанство, както и от мръсния въздух, отделян от печки в домовете.

Основната причина за замърсяването на въздуха (изгаряне на изкопаеми горива, петрол и въглища) освен това допринася значително за изменението на климата, което оказва влияние върху здравето на хората по различни начини. Между 2030 и 2050 г. се очаква изменението на климата да причини 250 000 допълнителни смъртни случая годишно, от недохранване, малария, диария и топлинен стрес.

През октомври 2018 г. СЗО проведе първата си Световна конференция за замърсяването на въздуха и здравето в Женева. Държавите и организациите приеха повече от 70 ангажимента за подобряване на качеството на въздуха. Тази година срещата на върха на ООН по въпросите на климата през септември ще има за цел да засили действията и амбициите в областта на климата по целия свят. Дори ако всички поети от държавите ангажименти по Парижкото споразумение бъдат постигнати, средногодишната температува пак ще се повиши с повече от 3 ° C през 21 век.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up