Петък, Януари 15, 2021
Не, лимонът в гореща вода не лекува COVID-19

„Ние не просто се борим с епидемия; ние се борим срещу инфодемия “, каза през февруари генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Адханом Гебрейес. Оттогава коронавирусът се превърна в глобална пандемия и вълната от дезинформация нарасна.
Един такъв метод за дезинформация е копирането и поставяне на публикации от анонимни или неправилно идентифицирани експерти. Пример за това е невярно твърдение, което предполага, че в Израел е намерено „лечение“ за SARS-COV-2.

Публикацията, която открихме не само на английски, но и на испански и руски, започва с това, че в Израел няма „случаи на коронавирус“.
Това само по себе си не е вярно, тъй като към 1 април Израел съобщава за над 5000 потвърдени случая на вируса.
След това в поста се предлага смесването на лимон и сода за хляб с горещ чай, което „незабавно убива“ вируса, като се добавя, че това „алкализира имунната система“.
Има многобройни вариации на този пост. Една такава публикация, открита във Facebook, призовава хората да „приемат дневната си доза лимонова вода или вместо това да добавят бакпулвер“.
Защо това е невярно според много вирусолози?
Професор Майкъл Кан, професор по клинична вирусология в университета в Гьотеборг, Швеция, посочи изследване, публикувано по-рано тази година. Въпреки че все още не е извършена рецензия, изследва подробности как реагира на вируса SARS-COV-2 при различни условия - от температура до рН.
PH е логаритмична скала, от 0 до 14, варираща от силно алкална до кисела. Водата е неутрална и е с PH 7. Учените са открили, че вирусът има висок диапазон на стабилност, от 3 до 10 по скалата на рН.
Така че, ако добавите бакпулвер, който има рН приблизително 9 и лимонов сок с рН малко под 3 към вода, pH ще e между 6 и 8, а не близо до нивата, които биха могли да дестабилизират вируса.
"Вирусът е устойчив на киселина при PH от 3 до 10, а чистият лимонов сок има рН, което е малко по-ниско от 3 . Идеята, че добавянето на лимонов сок към храна или напитки, инактивира вируса, е погрешна, - каза проф. Кан.
Д-р Джералд Кьош, професор по медицина и международно здраве в Бостънския медицински университет , отбелязва, че топлината и PH, което показва киселинност могат да намалят титъра или концентрацията на вируса, казвайки, че „има някои данни за това ".
„Това се отнася до обеззаразяване на неща като защитна екипировка, лабораторно оборудване“, добавяйки, че „тъй като пътят на инфекцията включва носа и очите, няма да е много безопасно да се санират“ тези зони, без да се причинят „сериозни щети“.
Първоначалното твърдение казва, че лимонът може да "алкализира имунната система". Може ли поглъщането на нещо кисело, като лимон, който е под 3 по скалата на pH, да промени pH на тялото?

Не, и това се дължи на редица причини.
"Организмът регулира pH в много тесен диапазон, което е важно за функционирането на клетките (pH 7,37-7,43)", каза проф. Кан пред Euronews.
„Когато пиете лимонов сок с рН 2,5, той постъпва в стомаха, в който имате рН между 1,5 и 3,5“ и по този начин лимоновият сок не променя и без това киселия стомах. В допълнение, така наречената протонна помпа в стомаха поддържа нейното рН. "
Дори и да имаше начин да промените pH на кръвта, тялото незабавно ще се опита да коригира. Според проф. Кан, съществуват и по-сложни процеси на регулиране, като един такъв метод е промяната на дишането. Бавното дишане води до натрупване на CO2, което води до подкиселяване, а забързаното дишане, намалява CO2 и повишава нивата на pH. Когато нивото на pH на кръвта е извън нормалните си граници, здравословното състояние не е оптимално.
Има редица институции, които отправят предупреждения.
Университетът Джонс Хопкинс предупреждава за "поглъщане или гаргара с белина, приемане на оцетна киселина или стероиди или използване на етерични масла, солена вода, етанол или други вещества", добавя, че "никоя от тези препоръки не ви предпазва от получаване на COVID-19 и някои от тях практики могат да бъдат опасни ".
Според СЗО "към днешна дата няма специфично лекарство, което да пази от коронавирус или да лекува ".
Източник: euronews.com/

Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up