Неделя, Юли 05, 2020
Над 50 т. месо с неясен произход иззе полицията в Плевен

Над 6 тона месо с изтекъл срок на годност са иззели полицаи в Плевен от склад само на една фирма. Продуктите са запечатани и предстои унищожаването им, съобщиха от пресцентъра на МВР. Открити са хранителни продукти в гаражи, включително и машини за преработката им.
Специализираната операция е проведена с участието на служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност" и Първо Районно управление на МВР – Плевен, съвместно със служители на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Плевен, Дирекция

"Фискален контрол" в Националната агенция за приходите (НАП) и Митническото бюро в областния град. Целта е да се проследи незаконно съхраняване, продажба на месо и производство на кайма и други месни продукти.

От 6 до 14 февруари в Плевен са извършени проверки на складове за търговия на едро с хранителни стоки, с удостоверение за регистрация по Закона за храните. В някои от обектите инспектиращите открили в гаражи складирано месо, кайма, месни изделия, брашно, яйца, рибни консерви, майонеза, пастет, безалкохолни напитки, бира и др. хранителни стоки, а също и различни съоръжения и машини за преработка на месо.
В рамките на операцията са проверени и заети с дейности по производство на кайма, както и машини и съоръжения за пакетиране на месо, готови етикети, оцветител за кайма, протеини и др. В един от складовете са установени 63 литра течност, наподобяваща ракия, като количеството е иззето от служители на Митническо бюро – Плевен. В един от основните складове на фирма е установено около 6255 кг месо с изтекъл срок на годност.

В останалите помещения са намерени близо 50 тона месо - свинско, пилешко, риба и агнешко, като част от него е с изтекъл срок на годност - според данните върху етикетите, а друга част от месото е без маркировка и етикети.
Складовите помещения, в които е открито месо или местни продукти, но нямат удостоверения за регистрация по Закона за храните, са запечатани от служители на ОДБХ – Плевен. Месото е описано и запечатано. Предстои унищожаването на установените хранителни продукти. За случая е уведомен прокурор в Районна прокуратура – Плевен и е образувана преписка. Проверката продължава под контрола на прокуратурата.

 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up