Неделя, Юли 05, 2020
Гладуването по 18 часа на ден може да ви помогне да живеете по-дълго

Въздържането от храна в продължение на 16 до 18 часа на ден може да бъде от ключово значение за лечението на различни здравословни проблеми, дори само за да тренирате себе си да преодолявате глада глада.
Прегледът на минали проучвания върху животни и хора, направен в The New England Journal of Medicine показва, че периодичното гладуване може да намали кръвното налягане, да помогне при загуба на тегло и да подобри дълголетието.

Докладът е като пътна карта за лекарите как да предписват гладуване като метод за профилактика или лечение на затлъстяване, рак, диабет и сърдечни заболявания.
Авторът на проучването Марк Матсън, професор по неврология в университета Джон Хопкинс, се подлага на два вида: дневно гладуване (ядене 6-8 часа на ден и гладуване за 16-18 часа) и седмично гладуване 5:2 (два дни гладуване в седмицата, обикновено ограничаване на ден на гладно с 500 калории).
Тъй като изследванията са сравнително нови, докладът съветва лекарите да наблюдават пациентите си по време на периодично гладуване и постепенно да увеличават продължителността и честотата на гладуването.
Как работи
Периодичното гладуване е проучено при гризачи и възрастни с наднормено тегло, за да се подобри здравето в целия спектър, въпреки че не е ясно дали тези ползи са резултат от загубата на тегло.
Редуването на гла и хранене може да подобри клетъчното здраве, каза Матсън, най-вероятно, чрез задействане на метаболитно превключване. При метаболитно превключване клетките изразходват своите запаси и преобразуват мазнините в енергия - „превключване“ от режим на съхраняване на мазнини до режим на разходване на мазнини.
Ползите
Констатациите за периодично гладуване варират в зависимост от ефективността на диетата, но някои проучвания при животни и хора свързват практиката с по-дълъг живот, по-здраво сърце и подобрена работа на ума.
В статията се посочват жителите на Окинава, известни със своето изключително дълголетие и нискокалорична, богата на хранителни вещества диета. Смята се, че периодичното гладуване подобрява инсулиновата резистентност, което може да стабилизира нивата на кръвната захар. Констатации от малко проучване за 2018 г. установяват, че трима мъже с диабет тип 2, са успели да спрат приема на инсулин след отслабване от периодично гладуване - откритие, което се сблъсква с широко разпространеното убеждение, че диабетът е нелечим.
Предишно проучване (в което Матсън е съавтор) показа, че превключването може да повиши устойчивостта на стрес чрез оптимизиране на мозъчната функция и невропластичността или способността на мозъка да се адаптира да се развива през целия си живот. Възрастните хора, които са били подложени на диета с ограничена калориен прием, показват подобрена словесна памет в сравнение с други две групи, които не са гладували, констатира проучване от 2009 г.
Физическата форма дори се подобрява при някои пациенти. Проучване на млади мъже, които гладуват всеки ден в продължение на 16 часа, след два месеца губят мазнини и задържат мускули.
Ограниченията
Дългосрочните ефекти на периодичното гладуване изискват още изследвания, които все още не са налични, а изследванията, които съществуват, са ограничени. Клиничните изпитвания бяха фокусирани върху възрастни с наднормено тегло, така че ползите и безопасността не могат да бъдат обобщени за други групи, посочват авторите.
Да се ​​спазва диета е трудно, защото концепцията за три хранения на ден е „толкова вкоренена в нашата култура“, че промяната в начина на хранене е трудно постижима. Често участниците остават гладни, раздразнителни и по-малко способни да се концентрират, се казва в проучването.
Почти 40% от хората, които са били подложени на периодично гладуване са отпаднали от проучване през 2017 г. "В човешката природа е хората да искат да се възнаградят след много трудна работа, като упражнения или глад за дълъг период от време", каза той. „Така че съществува опасност да се отдадете на нездравословни хранителни навици в дните без гладуване.“
Когато мозъкът е лишен от храна, хормоните на апетита в хипоталамуса, „гладният център на мозъка“, се отделят в големи количества и могат да предизвикат преяждане.
Но Матсън каза, че проблемът е временен.
"Пациентите трябва да бъдат информирани, че чувството на глад и раздразнителност е често срещано и обикновено преминава след две седмици до месец, докато тялото и мозъкът свикнат с новия режим", каза той.


 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up