Неделя, Юли 12, 2020
„ЗЕЛЕН БИЛЕТ“ ЗАРАДИ МРЪСЕН ВЪЗДУХ В СОФИЯ

 

Столична община въвежда „зелен билет" за градския транспорт заради опасно високи нива на замърсяване на въздуха на 20 декември, съобщиха от кметството. Безплатни са и буферните паркинги в града.
Билетът представлява еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев, която важи за всички линии на градския транспорт на територията на Столична община. Мярката се въвежда във връзка с превишените средноденонощни стойности на фини плахов чадтци на две от автоматичните станции на ИА „Околна среда" над 200 мкг./куб.м.



„Зелен билет" може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на Столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение.
За да се стимулира използването на градския транспорт Столична община дава възможност и днес да се използват без пари буферните паркинги. Те са разположени по линиите на метрото на бул. "Цариградско шосе", бул. "Черни връх", бул. "Ломско шосе", бул. "Александър Малинов" и бул. "Драган Цанков". Според кметството буферните зони се използват все повече през последните дни.

От общината призовават гражданите, които се отопляват на твърдо гориво и имат възможност да преминат на алтернативно гориво, да го направят. Продължават и проверките за източници на замърсяване на въздуха в строителни обекти, пунктове за вторични суровини, автомобилни сервизи, както и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Налагат се и солени глоби.
На сайта https://air.sofia.bg гражданите могат да видят в реално време измерваните стойности на фини прахови частици, а също и прогнозите за следващите два дни.

 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up