Неделя, Септември 20, 2020
БАБ: Фалшиви биопродукти се произвеждат със знанието на контролиращите лица

Проверка на Министерство на земеделието е открила присъствие на фалшиви биофермери, които не само че не са биофермери, но и са ползвали средства за растителна защита, забранени дори в конвенционалното земеделие. В същото време тези фермери са получавали субсидии за биопроизводство.
„Прави се опит да се съсипе имиджа на българския биопродукт“, каза пред БНР председателят на Българската асоциация биопродукти (БАБ)

Осемнайсет са пробите. Това е удар най-вече по биосектора, като се и най-вече на такива хора, които са честни, работещи и наистина в областта на биоземеделието“, каза още Симеонова.
Мисля че последните пет години подаваме такива сигнали. Вярното е, че новото ръководство на Министерството на земеделието обърна внимание на нашите сигнали. Сигналите бяха много просто зададени от нас. Култури, които много трудно се гледат по биологичен начин – рапица, кориандър, пшеница - става въпрос за десетки хиляди декари“, казват от БАБ в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.
„Тук става въпрос за източване на едни средства. Фактически Министерството на земеделието взе мерки, имаме зам.-министър, свързан с нас, след последните стачки, които правихме през април месец. Няколко проби са взети всъщност, мисля че ставаше въпрос за 18, от които 11 показват наличие на неразрешени дори за конвенционалното земеделие вещества“, поясни тя.
„Това няма как да се случи без знанието на контролиращите лица. Защото аз имам сертифицираща организация, която идва на полетата ми и много добре знае аз какво произвеждам, какъв е добивът ми. Те ми издават сертификата, с него аз продавам продукцията. Прави ми се анализ на почвата, на стъблата, на листатата. Тук става въпрос за производители, които получават крупни суми. 50 милн. са усвоили производители с нула добив. Министерство на земеделието, трябва да отнеме акредитациите на контролиращите лица, които са издали сертификати на тези фирми добив нула и това е черно на бяло качено в сайта на министерството.“ - допълниха от БАБ. 
Източник: БНР

 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up