Събота, Юли 04, 2020
Съдът задължи Столичната община да съобщава за мръсния въздух и във Фейсбук

 

Столична община ще трябва да публикува страницата си във Фейсбук и на сайта си информация за замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10), приземен озон (О3), азотен диоксид (NO2) и серен диоксид (SO2). Общината беше задължена от съда още през юли да дава актуална информация за нивата на тези ключови замърсители, но е отговорила, че няма технологична възможност това да става чрез информационните табла по спирките и в метрото.

Остава задължението улиците да се мият 2 пъти месечно през летния сезон и един път в периода октомври-март, ако времето позволява. Графикът за миене, както и справка за извършеното всеки месец, трябва да се публикуват на сайта на общината. Столичната община трябва да обявява и справка за броя извършени проверки за спазването на забраните за влизането на товарни автомобили и строителни машини над 4 тона в зона "Първа" и превозни средства до 3,5 тона в зона "Център", които не отговарят на европейските стандарти за изгорели газове. Друго задължение на общината е да предоставя всеки месец отчет колко проверки и наказания са наложени по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата.
За следващата година СО ще трябва да представи и план за засаждане на дървета.
Спешните мерки се налагат от Софийски градски съд, защото се очаква делото да се проточи. Колективният иск срещу общината беше заведен преди 3 години и цели да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София и да се установи неефективната реакция на общината в периода 2015 г. – 2017 г.

Източник : clinica.bg

 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up