Неделя, Септември 20, 2020
Съдът задължи ИАОС да предостави данните за качеството на въздуха

 Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) трябва да предостави подробна информация колко е бил мръсен въздухът миналата зима. Това става ясно от решение на Административен съд - София, по дело, което сдружение "За Земята - Достъп до правосъдие" спечели срещу ИАОС.
Ведомството два пъти отказа да даде информация за средно-часовите стойности на различни замърсители от станциите в София за периода от 1 декември 2017 г. до 31 март 2018 г. в т.нар. машинно четим формат. Аргументите са различни, един от които е, че нормите за повечето замърсители са средно-денонощни, а почасовите данни били в суров вид и можело да доведат до грешни изводи. Тълкуването на часовите данни е неправилно и може да доведе до заблуда и манипулиране на обществеността.

В решението на съда се посочва, че това как ще се използва информацията впоследствие няма нищо общо с преценката дали трябва да се предостави. Съдът напомня, че "няма разпоредба, която да забранява или да ограничава достъпа до първична информация с оглед защита на обществения интерес чрез избягване на възможността за погрешно интерпретиране на данните". Магистратите смятат, че категорично е налице обществен интерес и информацията трябва да се предостави.

На съществуващата от края на май 2019 г платформа, през която да може да се следи качеството на въздуха в страната в реално време, не може да се правят справки за стойностите по часове на всички замърсители, а само за азотен диоксид, озон и серен диоксид, но не и за ФПЧ10 и ФПЧ2.5. Освен това има и технически недостатъци като например, че данните са представени в картинки на стълбчета (т.нар. bar chart), а не с точните стойности на концентрациите във формат с числа в табличен вид .
През юли тази година бяха представени данни от проучване за влиянието на атмосферното замърсяване върху здравето на столичани, изготвено от специалисти от Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в партньорство с организацията "Въздух за здраве". Финансирането е по проект на Столична община по Програма "Европа". Експертите са използвали данни от ДКЦ "Токуда", "Пирогов" и Бърза помощ за нивата на хоспитализация и за хората, потърсили спешна медицинска помощ, като са проверявали дали има корелация с повишените нива на ФПЧ10 и ФПЧ2.5. Изследването показа, че в дните с по-мръсен въздух е установена слаба, но статистически достоверна корелация между двата фактора. Броят хора, потърсили спешна медицинска помощ за инфаркти, инсулти и други сърдечно-ритъмни заболявания, леко се увеличават в дните с повече ФПЧ. Сигналите към центъра за спешна медицинска помощ също се увеличават със срeдно 10% в дните, в които средно-дневната норма на съдържанието на фини прахови частици е повишена. По информация на "Пирогов" хоспитализацията за хора с бактериални пневмонии, сърдечна недостатъчност, диабет и др. се увеличава в дните с повече ФПЧ10. При увеличени нива на ФПЧ2.5 това се случва за хора с белодробен ефизем, астма, бактериални пневмонии, мозъчен инфаркт, хронични болести на долните дихателни пътища.

Административен съд - София, от 10 октомври задължава ИАОС да се произнесе отново и в 14-дневен срок от получаването на решението агенцията да предостави информацията. Решението е окончателно. През 2017г. ИАОС губи още едно дело от „За Земята - Достъп до правосъдие“ и тогава беше задължена да предостави същите данни от предходните четири години.
Магдалена Василева
Източник: в. Капитал


 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up