Събота, Септември 21, 2019

Имаме бум на хоспитализирани пациенти това лято в период, различен от пиковия април - май. Това каза  доц. д-р Явор Иванов, ръководител Клиниката по пулмология в Университетска болница - Плевен. ,,Честотата на астмата се увеличава, особено в детска възраст. Наше проучване от клиниката показва честота от 10 - 11%.

"Заболяването е един вид реакция към фактори на околната среда”, обясни доц. д-р Явор Иванов.
Той допълни, че появата на астма има и подчертан наследствен елемент.
,,Настъпва някаква промяна в околната среда и климата, това не са празни приказки. За пациентите с астма е проблем. Въздухът, който дишаме, е голямо предизвикателство
. Трябва да се вземат мерки за чистотата му - организация и намаляване на трафика, редовно миене на улиците, мерки по силите на администрацията.
Това е нужно, за да дишат децата на Плевен по-чист въздух. Категорични са данните на науката - колкото е по-мръсен въздухът, толкова по-голяма е честотата на астмата”, подчерта доц. д-р Явор Иванов.


В България са диагностицирани само 50% от астматиците
ациентите с астма не свързват симптомите си с лош контрол на заболяването. При 45% от тях астмата не е в контрол, но 84% от тези пациентите вярват, че заболяването им е добре контролирано, а 70% - не приемат астмата си за сериозна, е посочила началника на Клиниката по алергологията в Александровска доц. Мария Стаевска.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up