Четвъртък, Юли 16, 2020

Имаме бум на хоспитализирани пациенти това лято в период, различен от пиковия април - май. Това каза  доц. д-р Явор Иванов, ръководител Клиниката по пулмология в Университетска болница - Плевен. ,,Честотата на астмата се увеличава, особено в детска възраст. Наше проучване от клиниката показва честота от 10 - 11%.

"Заболяването е един вид реакция към фактори на околната среда”, обясни доц. д-р Явор Иванов.
Той допълни, че появата на астма има и подчертан наследствен елемент.
,,Настъпва някаква промяна в околната среда и климата, това не са празни приказки. За пациентите с астма е проблем. Въздухът, който дишаме, е голямо предизвикателство
. Трябва да се вземат мерки за чистотата му - организация и намаляване на трафика, редовно миене на улиците, мерки по силите на администрацията.
Това е нужно, за да дишат децата на Плевен по-чист въздух. Категорични са данните на науката - колкото е по-мръсен въздухът, толкова по-голяма е честотата на астмата”, подчерта доц. д-р Явор Иванов.


В България са диагностицирани само 50% от астматиците
ациентите с астма не свързват симптомите си с лош контрол на заболяването. При 45% от тях астмата не е в контрол, но 84% от тези пациентите вярват, че заболяването им е добре контролирано, а 70% - не приемат астмата си за сериозна, е посочила началника на Клиниката по алергологията в Александровска доц. Мария Стаевска.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up