Четвъртък, Декември 03, 2020

България е на челно място с най-висока смъртност причинена от мръсен въздух от държавите в ЕС.
400 хиляди българи са с астма и все повече деца се раждат с нея.
Европейската комисия подаде иск пред Съда на ЕС срещу българското правителство заради липсата на достатъчно мерки да опази българските граждани от мръсния въздух. Това е вторият иск на Европейската Комисия срещу България, заради мръсния ни въздух. Този път причината е системното превишаване на пределните норми на серен диоксид от 2007 г. насам в югоизточна България, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи – ТЕЦ „Марица Изток” 1-3 и ТЕЦ „Брикел”.

Преди 2 години България беше осъдена заради прекомерно запрашаване на въздуха в редица общини, а в края на миналата година Европейската Комисия потвърди, че българските власти не полагат нужните усилия за решаване на пролема. Екоминистърът ни Нено Димов тогава побърза да обвини общините . 

Същият този министър , по-рано тази година обяви, че разполагаме със 700 милиона лева за борба с мръсния въздух. От изказването му става ясно, че средствата ще бъдат разпределени за закупуването на еко автобуси в 11 български ибщини...и не стана ясно за какво ще се похари тази немалка сума.

 Има двоен стандарт при възмущението и отразяването на екологичните проблеми у нас, смята екоминистърът Нено Димов,
който миналата година бе поканен в студио на Нова ТВ, за да коментира защо държавата не е знаела, че потънал преди близо 100 години кораб изпуска мазут в морето и как се справя със ситуацията.
Както и решението на тричленнен състав на ВАС, в което се казва, че направеното от правителството в "12 без 5" на последното му заседание за 2017-а, предновогодишно, изменение в плана за управление на Национален парк "Пирин" е незаконосъобразно - на което екоминистърът отговори с обвинение към хората с палатки на плаж Корал.

 Искът на ЕК срещу България пристига когато държавата ни, заедно с още осем европейски страни искат отсрочка за затварянето на въглищните си централи. Според новите правила на ЕК се очаква към 2030 г. централите поетапно да спрат работа. 
ТЕЦ "Миарца-изотк 2", така или иначе е на ръба на фалита заради скъпите емисси и квоти, които трябва да плаща, именно защото замърсява . pojarmarica

Съдебния иск се основава на данни, предоставени от българското правителство, „които показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на серен диоксид в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи”, съобщи в Брюксел комисарят за екологията, морските въпроси и рибарството Кармену Вела.

Количествата серен диоксид в атмосферния въздух в региона нарушават европейските стандарти за пределно допустимите стойности по европейската директива за качеството на въздуха и за по-чист въздух в Европа.

Неспазването на стандарта продължава от самото начало на българското членуване в ЕС - 1 януари 2007 г.

От Министерството на околната среда и водите заявиха, че било трудно да се определи кой точно е виновен за превишаването на нормите за чистота на въздуха.

През април 2017 г. европейските магистрати намериха, че правителството не взема достатъчно мерки, за да гарантира спазването на нормите за прахови частици от 2007 г. насам в София, Пловдив, Варна, както и в Северна, Ююгозападна и и Югоизточна България. Тогава правителството беше осъдено със заплащане на съдебните разноски, а ЕК се заблуди и реши да изчака българските обещанията за уреждане на проблема.

Серният диоксид се отделя при използването на съдържащи сяра горива (въглища и нефт) за битово отопление, производство на електроенергия и за гориво за моторни превозни средства. Серният диоксид може да засегне дихателната система и функциите на белия дроб и да причини дразнене на очите. Сярната киселина е и основният компонент на киселинните дъждове, които причиняват обезлесяване. Смята се, че серният диоксид има най-голяма роля за промените в климата.

Правителството може да се похвали с още само (наситина похвално с оглед на цялостната държавна обстановка) четири наказателни процудри с последно предупреждение – за неприлагане на европейското законодателство по молбите за даване на убежище, за правилата за киберсигурност, за взаимното признаване на присъдите, издавани от европейски съдилища по наказателни дела и за наказания при недеклариране на суми в брой, надвишаващи 10 000 евро при влизане и излизане от страната. 

Европейската комисия отваря и нови наказателни процедури срещу България за неприлагане на европейското законодателство за защита на деца от сексуално насилие и срещу детската порнограифя, за недостатъчни наказания в българското законодателство за манипулиране на финансова информация, както и за поставяне на по-високи изисквания към чужди компании за предоставяне на охранителни услуги в сравнение с българските.

Българските власти разполагат със срок от два месеца за предоставяне на задоволителни обяснения защо не спазват и не прилагат европейското право и съответно да вземат мерки.
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up