Сряда, Август 05, 2020

България е на челно място с най-висока смъртност причинена от мръсен въздух от държавите в ЕС. 400 хиляди българи са с астма и все повече деца се раждат с нея.
Правителството прие Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2018 - 2024 г.
Борбата с мръсния въздух ще бъде подпомогната със 700 милиона лева, съобщава екоминистърът Нено Димов. 

Димов пояснява, че с приемането на програмата се отпускат 100 млн. лв. през следващите 3 години на общините за постигане на целите в техните програми за подобряване на качеството на въздуха.
На разположение на 7 общини вече са 111 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г.

Допълнителни 390 млн. лв. от спестявания по ОПОС са насочени към електрификация на градския транспорт, които ще са достъпни до края на годината за други 11 общини.
Още около 80 млн. се очаква да бъдат осигурени за общините, които не можаха да кандидатстват по първата процедура за подобряване качеството на въздуха по ОПОС.
„По този начин, сумата, която ще бъде предоставена на общините за решаване на проблемите с качеството на въздуха, ще бъде около 700 млн. лв. или 7 пъти повече от това, което заварих, когато станах министър“, обобщи Нено Димов.

Според него  се вижда ясната ангажираност на министерството и правителството към този ключов проблем.

Има двоен стандарт при възмущението и отразяването на екологичните проблеми у нас, смята екоминистърът Нено Димов,

който миналата година бе поканен в студио на Нова ТВ, за да коментира защо държавата не е знаела, че потънал преди близо 100 години кораб изпуска мазут в морето и как се справя със ситуацията. Както и решението на тричленнен състав на Върховния административен съд (ВАС), в което се казва, че направеното от правителството в "12 без 5" на последното му заседание за 2017-а, предновогодишно, изменение в плана за управление на Национален парк "Пирин" е незаконосъобразно - на което екоминистърът отговори с обвинение към хората с палатки на плаж Корал.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up