Сряда, Август 12, 2020

Дали яйцето или кокошката е първа, се оказва също толкова спорим факт като яйцата и влиянието им върху холестерола.
Разполагаме с голям брой проучвания по темата яйца-холестерол. Десетилетия наред се обсъжда дали консумацията на яйца е свързана със сърдечносъдови заболявания и смърт. Резултатите са различни при отделните проучвания.
Напрмер, проучване от Финландия ще ви посъветва да консумирате без проблем желаният брой яйца, но резултатите от това изследване са спорни- не е открита рискова асоциация, дори в носителите на фенотипа АРОЕ4, който влияе върху метаболизма на холестерола. Но АРОЕ4 е забележително разпространен сред финландската популация, което манипулира резултатите в проучването в полза на яйцата.

eggs11Холестеролът е восъчна, жълтеникава мазнина, която се произвежда в черния дроб и червата. Намира се във всяка клетка на тялото. Той е необходим компонент за много физиологични и структурни функции на нашето тяло, включително изграждане на клетъчна мембрана, производство на хормони и други жизнени функции. Целият холестерол, от който се нуждаем, може да бъде произведен от нашите тела, така че не е задължително да консумираме диетични източници на холестерол за нашето благосъстояние. 

Тялото произвежда няколко вида холестерол, но два са от първостепенно значение, HDL, "добър холестерол", който премахва холестерола от организма и LDL, "лошия холестерол", който пренася холестерола в артериите и тъканите. С течение на времето високите нива на LDL на холестерола могат да доведат до натрупване на холестерол в артериите.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, повече от 125 милиона възрастни имат общ холестерол над препоръчаните 200 mg / dL.

Рискът от сърдечно-съдови заболявания и смърт се увеличава с броя на консумираните яйца, според специалист по хранене  от UMass Lowell, който е проучил проблема.

Американско проучване проследява хранителните и здравословни навици на почти 30 000 възрастни в САЩ за 31 години, показват, че холестеролът в яйцата, когато се консумира в големи количества, е свързан с вредни здравословни ефекти, според Катерин Тъкър,  професор по биомедицина и  хранителни науки в Колежа по здравни науки на Макс Лоуел,  Проучването е публикувано в научния журнал на Американската медицинска асоциация.

 Потреблението на яйца в страната продължава да нараства. През 2017 г. са консумирани средно 279 яйца годишно, в сравнение с 254 яйца през 2012 г., според Министерството на земеделието на САЩ.Egg Nutrition

Настоящите хранителни указания за американците не предлагат съвети относно препоручителния  брой яйца за дневен прием.
Насоките, които се актуализират на всеки пет години, не включват това, защото експертите по хранене вярваха, че наситените мазнини са движещият фактор за високите нива на холестерол, а не яйцата, според Тъкър.
Въпреки това, преди 2015 г. насоките препоръчваха консумацията на не повече от 300 милиграма холестерол на ден, каза тя.

Едно голямо яйце съдържа почти 200 милиграма холестерол, приблизително същата сума като при пържолата, според USDA.
Други храни, които съдържат високи нива на холестерол, включват преработени меса, сирене и млечни продукти с високо съдържание на мазнини.

Докато новото изследване не предлага конкретни препоръки за консумация на яйца или холестерол, то е установява, че всеки допълнителен 300 милиграма холестерол, консумиран извън изходното ниво от 300 милиграма на ден, е свързан с 17% по-висок риск от сърдечносъдови заболявания и с 18% по-висок риск. на смъртта.

Яденето на няколко яйца на седмица е разумно, казва Тъкър и отбелязва, че те включват хранителни вещества, полезни за здравето на очите и костите. "Но аз препоръчвам на хората да избягват да ядат омлети с три яйца всеки ден. Ключът на здравословното хранене е в умереността и баланса."

Резултатите от изследването също така установиха, че режимът на участниците в изследването и цялостното качество на диетата, включително количеството и вида на мазнините, които консумират, не са променили връзката между холестерола в диетата и риска от сърдечно-съдови заболявания и смърт.

"Това е силно проучване, защото моделирането е съобразено с фактори като качеството на диетата", казва Тъкър. "Дори за хората със здравословна диета вредното въздействие на по-високия прием на яйца и холестерола е логично."
Източник: MedicalXpress ; ScienceDaily ; Medical news today

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up