Събота, Август 24, 2019

Стараете ли се да ограничите консумацията на червено месо в името на холестерола ви?
Днес учените ни разкриват, че противно на общоприетото мнение, консумацията на червено и бяло месо, има еднакъв ефект върху нивата на холестерола в кръвта.

foods meats 256x256

Учени от Изследователския институт на Детската болница в Оукланд (CHORI) изненадаха научното общество с откритието, че честата консумацията на червено месо или бяло птиче месо води до по-високи нива на холестерол в кръвта от интензивната консумация на растителни протеини.  Независимо дали диетата съдържа или не високи нива на наситени мазнини, те повишават холестерола в кръвта в еднаква степен с всичките три източника на протеин.

"Когато планирахме това проучване, очаквахме червеното месо да има по-неблагоприятен ефект върху нивата на холестерола в кръвта, отколкото бялото месо, но бяхме изненадани- тяхното влияние върху холестерола е идентично, когато нивата на наситените мазнини са еквивалентни," заяви старши автор на изследването д-р Роналд Краус.

Той отбеляза, че изследваните меса не включват говеждо месо, хранено с трева, или преработени продукти като бекон или наденица , както и риба.

Но резултатите са забележителни, тъй като те показват, че  цялостното ограничаване от месото, било то червено или бяло, се оказва по-препоръчително за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, отколкото се е смятало преди. Проучването установи, че растителните протеини са най-здравословни за холестерола в кръвта.

Това проучване, наречено APPROACH (изпитване за животински и растителни протеини и сърдечно-съдови заболявания), също установи, че консумирането на големи количества наситени мазнини увеличава концентрациите на големи холестерол-обогатени LDL частици, които имат по-слаба връзка със сърдечносъдовите заболявания, отколкото по-малките LDL частици.

По същия начин, червеното и бялото месо увеличават количеството на големите LDL в сравнение с диетата без месо. Ето защо, използването на стандартни нива на LDL холестерол като мярка за сърдечно-съдов риск, може да доведе до надценяване на този риск, тъй като за по-високите нива на месо и наситени мазнини стандартните LDL холестеролни тестове могат преди всичко да отразяват нивата на по-големи LDL частици.

Потреблението на червено месо е намаляло през последните няколко десетилетия  заради  опасениятата  по отношение на асоциацията му с повишените сърдечни заболявания. 

Но досега не е имало толкова изчерпателно сравнение на ефектите от червеното месо, бялото месо и белите протеини върху холестерола в кръвта.

Неметанови протеини като зеленчуци, млечни продукти и бобови растения, като боб, показват най-доброто полза за холестерола, казват учените.

"Нашите резултати показват, че настоящите съвети за ограничаване на червеното месо, а не на бялото месо, не трябва да се основават само на ефектите им върху холестерола в кръвта," каза Краус. "Всъщност други ефекти от консумацията на червено месо могат да допринесат за сърдечни заболявания и тези ефекти трябва да бъдат проучени по-подробно в усилията за подобряване на здравето."

Източник : MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up