Понеделник, Юли 06, 2020

Стараете ли се да ограничите консумацията на червено месо в името на холестерола ви?
Днес учените ни разкриват, че противно на общоприетото мнение, консумацията на червено и бяло месо, има еднакъв ефект върху нивата на холестерола в кръвта.

foods meats 256x256

Учени от Изследователския институт на Детската болница в Оукланд (CHORI) изненадаха научното общество с откритието, че честата консумацията на червено месо или бяло птиче месо води до по-високи нива на холестерол в кръвта от интензивната консумация на растителни протеини.  Независимо дали диетата съдържа или не високи нива на наситени мазнини, те повишават холестерола в кръвта в еднаква степен с всичките три източника на протеин.

"Когато планирахме това проучване, очаквахме червеното месо да има по-неблагоприятен ефект върху нивата на холестерола в кръвта, отколкото бялото месо, но бяхме изненадани- тяхното влияние върху холестерола е идентично, когато нивата на наситените мазнини са еквивалентни," заяви старши автор на изследването д-р Роналд Краус.

Той отбеляза, че изследваните меса не включват говеждо месо, хранено с трева, или преработени продукти като бекон или наденица , както и риба.

Но резултатите са забележителни, тъй като те показват, че  цялостното ограничаване от месото, било то червено или бяло, се оказва по-препоръчително за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, отколкото се е смятало преди. Проучването установи, че растителните протеини са най-здравословни за холестерола в кръвта.

Това проучване, наречено APPROACH (изпитване за животински и растителни протеини и сърдечно-съдови заболявания), също установи, че консумирането на големи количества наситени мазнини увеличава концентрациите на големи холестерол-обогатени LDL частици, които имат по-слаба връзка със сърдечносъдовите заболявания, отколкото по-малките LDL частици.

По същия начин, червеното и бялото месо увеличават количеството на големите LDL в сравнение с диетата без месо. Ето защо, използването на стандартни нива на LDL холестерол като мярка за сърдечно-съдов риск, може да доведе до надценяване на този риск, тъй като за по-високите нива на месо и наситени мазнини стандартните LDL холестеролни тестове могат преди всичко да отразяват нивата на по-големи LDL частици.

Потреблението на червено месо е намаляло през последните няколко десетилетия  заради  опасениятата  по отношение на асоциацията му с повишените сърдечни заболявания. 

Но досега не е имало толкова изчерпателно сравнение на ефектите от червеното месо, бялото месо и белите протеини върху холестерола в кръвта.

Неметанови протеини като зеленчуци, млечни продукти и бобови растения, като боб, показват най-доброто полза за холестерола, казват учените.

"Нашите резултати показват, че настоящите съвети за ограничаване на червеното месо, а не на бялото месо, не трябва да се основават само на ефектите им върху холестерола в кръвта," каза Краус. "Всъщност други ефекти от консумацията на червено месо могат да допринесат за сърдечни заболявания и тези ефекти трябва да бъдат проучени по-подробно в усилията за подобряване на здравето."

Източник : MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up