Петък, Септември 20, 2019

e171Проучване от университета в Сидни ни предоставя притеснителни нови доказателства за наночастиците , които се намират в много от хранителни продукти. Учените предупреждават, че добавки като Е171, могат да имат значителни дългосрочни вреди на човешкото здраве, заради въздействието им върху чревната микрофлора. 
Лекарите алармират, че не разполагаме с достатъчно доказателства за безопасността  на тези хранителни добавки.

Новото изследване разглежда въздействието на Е171(наночастици от титанов диоксид), който е често използван в големи количества в храни и лекарства, като избелаваща съставка. Намира се в повече от 900 хранителни продукта като дъвки и маьонеза, така Е171 е консумиран в високи количества всеки ден от огромна част от населението.

 Публикувано в Frontiers in Nutrition, проучването с миши модели открива, че консумацията на храна съдържаща Е171 има въздействие върху чревната микрофлора, което може да предисзвика възпалителни болести и рак на дебелото черво.

"Целта на проучването е да се стимулират дискусии относно нови стандарти и регулации, за да подсигурим безопасната употреба на наночастиците.", казва професор Войчех Хшановски

Наночастиците имат широка употреба в медикаменти, храни, облекла и други, но причинените от тях промени, особенно дългосрочните, са все още са слабо разбрани.

 Консумацията на титаниев диоксид се е повишила значително през последното десетилетие и е вече свързана с няколко медицински състояния, но въпреки, че е одобрен като хранителна добавка, не разполагаме с достатъчно доказателства за безопасността му.

Нарастват случаите на деменция, автоимунни заболявания, раковите метастази, екземи, астма и аутизъм са сред списъка със заболявания, свързани с повишената употреба на наночастици

"Добре установено е, че диетата влияе на физиологичното ни здраве, но междувременно ролята на хранителните добавки е слабо разбрана", казва Хшановски.
"Доказателствата все повече разкриват как продължителната употреба на наночастици има въздрействие върху композицията на чревната микрофлора и след като тази чревна флора е пазителя на портата към нашето здраве, каквито и да е промени във функцията й имат въздействие на цялостното ни здраве."

"Проучването разглежда ефектите от титановия диоксид върху чревната микрофлора при мишки и открихме, че ТД не променя композицията на чревната микрофлора, а вместо това засяга дейността на бактериите и предизвика растежа им под форма на нежелан биофилм. Биофилмите са бактерии които се слепват заедно и тази формация от биофилм е докладвана в заболявания като рак на дебелото черво", пояснява професор Мача, експерт по въздействието на чревната микрофлора върху здравето.

Източник: МedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up