Събота, Юни 06, 2020

e171Проучване от университета в Сидни ни предоставя притеснителни нови доказателства за наночастиците , които се намират в много от хранителни продукти. Учените предупреждават, че добавки като Е171, могат да имат значителни дългосрочни вреди на човешкото здраве, заради въздействието им върху чревната микрофлора. 
Лекарите алармират, че не разполагаме с достатъчно доказателства за безопасността  на тези хранителни добавки.

Новото изследване разглежда въздействието на Е171(наночастици от титанов диоксид), който е често използван в големи количества в храни и лекарства, като избелаваща съставка. Намира се в повече от 900 хранителни продукта като дъвки и маьонеза, така Е171 е консумиран в високи количества всеки ден от огромна част от населението.

 Публикувано в Frontiers in Nutrition, проучването с миши модели открива, че консумацията на храна съдържаща Е171 има въздействие върху чревната микрофлора, което може да предисзвика възпалителни болести и рак на дебелото черво.

"Целта на проучването е да се стимулират дискусии относно нови стандарти и регулации, за да подсигурим безопасната употреба на наночастиците.", казва професор Войчех Хшановски

Наночастиците имат широка употреба в медикаменти, храни, облекла и други, но причинените от тях промени, особенно дългосрочните, са все още са слабо разбрани.

 Консумацията на титаниев диоксид се е повишила значително през последното десетилетие и е вече свързана с няколко медицински състояния, но въпреки, че е одобрен като хранителна добавка, не разполагаме с достатъчно доказателства за безопасността му.

Нарастват случаите на деменция, автоимунни заболявания, раковите метастази, екземи, астма и аутизъм са сред списъка със заболявания, свързани с повишената употреба на наночастици

"Добре установено е, че диетата влияе на физиологичното ни здраве, но междувременно ролята на хранителните добавки е слабо разбрана", казва Хшановски.
"Доказателствата все повече разкриват как продължителната употреба на наночастици има въздрействие върху композицията на чревната микрофлора и след като тази чревна флора е пазителя на портата към нашето здраве, каквито и да е промени във функцията й имат въздействие на цялостното ни здраве."

"Проучването разглежда ефектите от титановия диоксид върху чревната микрофлора при мишки и открихме, че ТД не променя композицията на чревната микрофлора, а вместо това засяга дейността на бактериите и предизвика растежа им под форма на нежелан биофилм. Биофилмите са бактерии които се слепват заедно и тази формация от биофилм е докладвана в заболявания като рак на дебелото черво", пояснява професор Мача, експерт по въздействието на чревната микрофлора върху здравето.

Източник: МedicalXpress

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up