Понеделник, Август 19, 2019

1 W qnkwBFN5 uo0mo MPVXAМного от предимствата на интермитентното гладуване са свързани с промени в хормоните, генната експресия и функцията на клетките.
По време на пост тялото ви инициира важни клетъчни възстановителни процеси и променя нивата на хормоните, за да направят съхранените мазнини по-достъпни.
Ето някои от промените, които се случват в тялото ви на гладно:

Нива на инсулин: Кръвните нива на инсулин намаляват значително, което улеснява изгарянето на мазнини.
Растежен хормон: Кръвните нива на хормона на растежа могат да се повишат до 5 пъти. По-високите нива на този хормон улесняват изгарянето на мазнините и натрупване на мускули.
Клетъчна реновация: Тялото предизвиква важни клетъчни възстановителни процеси, като например отстраняване на отпадъчни материали от клетките.
Генна експресия: Има благоприятни промени в няколко гена и молекули, свързани с дълголетието и защитата срещу болести 

Ново проучване показа, че периодичните пости спомагат за регулиране на нивата на глюкоза в кръвта сред хора, които са в риск от развиване на диабет тип 2.
Теорията гласи, че по-дългите периоди на гладуване увеличават способността на тялото да се справя с по-големи обеми храна и хората могат да се наслаждават на храни, които обикновено се смятат за нездравословни, при условие че ги консумират в определен период от време през деня.

Екипът от учени анализира ефектите от времево-ограниченото хранене при 15 рискови мъже (на средна възраст от 55 години) в продължение на два седемдневни периода.
Мъжете са следвали обичайната си диета, но ограничават ежедневния си прием на храна до деветчасов период - или хранене между 8:00 и 17:00 часа за седмица или между обяд и 21:00 часа за седмица.

 

Резултатите ни показват, че модулирането на времето, а не това, което ядем, може да подобри контрола на глюкозата. Видяхме и отслабване на теглото в това проучване, което може да е допринесло за резултатите. " – обяснява Леони Хайлброн, водещ автор

Периодичното гладуване може да стимулира благосъстоянието на мозъка, като намаля риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

"Макар че тези ранни резултати са обещаващи за контролиране на кръвната захар, е необходимо по-голямо проучване за по-дълъг период от време, за да се проучи напълно ефективността на този модел на ограничено хранене," заключава Хайлброн.

Въпреки това, хора с напреднал диабет или приемащи лекарства за диабет, хора с анамнеза за хранителни разстройства като анорексия и булимия, както и бременни или кърмещи жени, не трябва да правят интермитентно гладуване, освен ако не са под строго наблюдение на лекар, който може да ги контролира. 

Източник:  MedicalNews; HealthLine

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up