Понеделник, Август 19, 2019
Популярна хранителна съставка повишава риска от диабет и затлъстяване

PropionateReleaseImageПропионат, хранителна съставка, с широк спектър на приложения- в хлебни изделия, фуражи за животни и изкуствени аромати, увеличава нивата на няколко хормона, свързани с риска от затлъстяване и диабет, според нови изследвания, проведени от Харвард Т.Х. Училището по обществено здраве на Чан в сътрудничество с изследователи от болницата  БЖ в Бостън и Медицинския център на Шеба в Израел.

Проучването, което комбинира данни от плацебо-контролирано проучване при хора и мишки, показва, че пропионатът може да предизвика лавина от метаболитни събития, които водят до инсулинова резистентност и хиперинсулинемия - състояние, характеризиращо се с прекомерни нива на инсулин. Резултатите показват също, че хроничното излагане на пропионат при мишки води до увеличаване на теглото и инсулинова резистентност.

"Разбирайки как хранителните съставки влияят на метаболизма на организма на молекулярно и клетъчно ниво, можем да разработим прости, но ефективни мерки за справяне с двойната епидемия от затлъстяване и диабет", каза професорът по генетика и метаболизъм Джеймс Стивънс Симънс.

Повече от 400 милиона души в световен мащаб страдат от диабет и се очаква процентът на заболеваемост от диабет да се увеличи с 40% до 2040 г., въпреки усилията за ограничаване на болестта. Увеличаващите се нива на диабет, както и затлъстяването, през последните 50 години показват, че фактори като околна среда и диета влияят върху разрастването на тази епидемия. Изследователите предполагат, че хранителните компоненти, включващи съставки за приготвяне или съхранение на храна, могат да са допринасящ фактор, но има малко изследвания относно тези молекули.


Учените се фокусират върху пропионат, естествена мастна киселина с къса верига, която помага да се предотврати образуването на мухъл върху храната.
 Първо прилагат  тази киселина при мишки и установяват, че тя активира бързо симпатиковата нервна система, което е довело до нарастване на хормоните, включително глюкагон, норепинефрин и новооткрит глюконеогенен хормон, наречен "протеин за свързване на мастни киселини 4" (FABP4).
 Това накара мишките да произвеждат повече глюкоза от чернодробните им клетки, което води до хипергликемия - определяща характеристика на диабета. Освен това, изследователите са открили, че при мишките  хроничното прилагане на  доза пропионат, еквивалентна с човешката консумация като количество, води до значително увеличаване на теглото при мишките, както и до инсулинова резистентност.

За да се определи как резултатите от мишките могат да се преведат към хората, учените разработиха „двойно-заслепено плацебо-контролирано“ проучване, което включва 14 здрави участници.
 Участниците са разпределени на случаен принцип в две групи: Едната група е получила храна, която съдържа един грам пропионат като добавка,
а другата група е получила храна, съдържаща плацебо. Кръвните проби се събират преди хранене, в рамките на 15 минути след хранене и на всеки 30 минути след това в продължение на четири часа.

Изследователите открили, че хората, които са консумирали храна, съдържаща пропионат, са имали значително увеличение на норепинефрина, както и повишаване на глюкагона и FABP4 скоро след хранене. Резултатите показват, че пропионатът може да действа като "метаболитен разрушител", който потенциално увеличава риска от диабет и затлъстяване при хората. Изследователите отбелязват, че макар пропионатът да е признат като безопасен от Американската администрация по храните и лекарствата, тези нови данни изискват по-нататъшно разследване на пропионат и потенциални алтернативи, които могат да се използват при приготвянето на храна.

„Драматичното увеличение на честотата на затлъстяване и диабет през последните 50 години предполага участието на допринасящи за околната среда и диетични фактори. Един такъв фактор, който изисква внимание, са съставките в обичайните храни. Изложени сме на стотици химикали на всекидневна база и повечето от тях не са били проучвани в детайли за потенциалните им дългосрочни метаболитни ефекти, ”казва Амир Тирош, доцент по медицина в Медицинския университет на Тел Авивския университет, директор на отдел по ендокринология в Медицинския център на Шеба в Израел и научен сътрудник в училището в Харвард Чан.

Източник:  MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up