Понеделник, Март 25, 2019

Околна среда, води, храни

fried 3238173 640Полезни или вредни са яйцата - богат източник на протеин, но съдържащи и потенциално вредния холестерол, е тема, която се разисква отдавна. Ново изследване вероятно ще поднови този дебат, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.

Анализ на данни от шест проучвания, обхванали 30 000 американци, показва, че консумацията на половин допълнително яйце дневно е повишила риска от сърдечносъдови заболявания с 6 процента и от преждевременна смърт с 8 процента за периода на изследването.

ananiev parlamentНад 22% от българските ученици консумират енергийни напитки, като най-висок е делът на децата от 14 до 18 години - в тази възраст те консумират повече от една напитка на ден. Тези данни изнесе от трибуната на Народното събрание днес здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител от ПП „Воля“ Полина Цанкова – Христова по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Статистиката е обобщена след анализ на резултатите от изследване, проведено преди 5 години, чиято цел е била да определи риска от употребата на енергийни напитки. Анкетирани са били 683 ученици, които е трябвало да отговорят какви храни и напитки употребяват, в това число и високоенергийни, уточни министърът.

smog koli22 сензора за измерване качеството на въздуха ще бъдат разположени на различни геоидентифицирани локации в Столична община до края на годината. Те ще бъдат част от Отворена платформа за мониторинг, която ще позволява визуализиране и анализ на данни и от други мрежи за мониторинг, включително и от сега съществуващите мониторингови станции за отчитане качеството на въздуха на ИАОС.

Сензорите за отчитане качеството на въздуха ще бъдат поставени до метростанциите "Люлин" и „Джеймс Баучер“, до Обръщалото на трамвай

salad 2756467 640Чудесно е да се биотонизираме чрез предприемане на детоксикиране на организма. Това посъветва специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Много от нас ще се подложат на строг режим по време на Великденските пости. В същото време организмът ни се адаптира към новите климатични условия при смяната на сезоните, което ни причинява пролетна умора.

whoДевет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух, според допкад за здравните рискове през 2019 година, публикуван на страницата на Световната здравна организация (СЗО). През 2019 г. СЗО счита това за най-голям екологичен риск за здравето. Микроскопичните замърсители във въздуха могат да проникнат в дихателните и кръвоносните системи, да увредят белите дробове, сърцето и мозъка. Замърсеният въздух убива 7 милиона души всяка година, причинявайки заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни заболявания. Около 90% от тези смъртни случаи са в страни с ниски и средни доходи. Замърсяването на въздуха се дължи на вредни емисии от промишлеността, от транспорта и селското стопанство, както и от мръсния въздух, отделян от печки в домовете.

salmon 1238248 640Средиземноморската диета, за която е известно, че е полезна за сърцето, допринася също за съхраняване на когнитивните способности, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Хората, които на 25-годишна възраст се подлагат на средиземноморска диета и се придържат строго към нея, са с 46 процента по-малък риск от намаляване на когнитивните способности, когато навършат 55 години. Хората от същата възрастова група, които строго се придържат към т.нар. диета APDQS - с малко месо и пълномаслени млечни продукти и повече плодове и зеленчуци, пък са с 52 процента по-нисък риск от влошаване на умствените способности на 55-годишна възраст.

smogВ края на седмицата Европейският индекс отново отчете високи нива на замърсен въздух в София и няколко града в страната.

Системата регистрира поредно замърсяване на въздуха на територията на столичния град, като  най-засегнати остават кварталите,,Хиподрума’’, ,,Павлово’’ ,,Надежда’’,,Младост’’ и ,,Дружба’’- сочат данните от замерванията. Според Европейския индекс концентрацията на фини прахови частици е средно 2- 3 пъти над нормата още в ранните сутрешни часове. Освен София, високи нива на замърсяване са регистрирани в Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Пловдив, Благоевград, Хасково, Варна,Шумен.

background 3978666 640Проучване на специалисти от болницата "Свети Йозеф" в Бохум установи, че газираните напитки могат да бъдат по-вредни за здравето дори от алкохола, съобщава в. "Дейли мейл".

Всекидневната употреба на две или повече кенчета от тези продукти предизвиква развитието на възпалителни процеси в организма. Тези напитки отключват появата на такива болести, като диабет тип 2 и мултиплена склероза. Те са много вредни и за кръвоносните съдове.

antibiotics OKОбявена е грипна епидемия за 4 области в страната. Рязкото покачване на заболеваемостта наложи и прекъсване на учебните занятия и ограничаване посещенията в институциите на засегнатите райони. Трудно ще избегнем контакта със заразени хора , но задължително трябва да потърсим мнение на специалистите какво ще ни подсили и предпази от атаките на грипа. 
В студиото на България Он Еър потърсиха коментар от специалиста от обща медицина и хомеопатия доктор Зарка Угринова може ли хомеопатичното лечение да противодейства на грипната инвазия. Как да разпознаем първите прояви на заболяването и как да се предпазим ?

Log in or Sign up