Събота, Юли 11, 2020

SRBZ BanskoСеминар “Дни на здравето” в гр. Банско и гр. Разлог се провежда в периода от 6 до 10 октомври. Инициатор на събитието е Сдружение за развитие на българското здравеопазване в партньорство с община Банско и община Разлог. На 6.10.2018 г. проф. Иво Кременски изнесе лекция на тема “Генетични рискове и генетични изследвания.Възможности и перспективи у нас“. Бяха засегнати темите:
1. Значимостта на скрининг при бременни жени и новородени;
2. При болни с редки генетични болести и при болни за индивидуализиране на лечение при различни видове рак;
3. Какви възможности има в страната ни за генетични изследвания;
4. Възможностите за генетични изследвания в света и Европа;
5. Перспективите за развитие на стратегия и национална програма за ранна диагностика, превенция и лечение на генетичните заболявания в страната.

На 7 октомври беше проведена лекция на тема "Онкологичните заболявания – значение на ранната диагностика” с лектор Ангелина Бонева.

На 8 октомври беше проведена лекция на тема "Донорството - мисия възможна в България" с лектор Христина Николова.
В рамките на провежданата кампания, на 9 октомври беше извършен безплатен скрининг за захарен диабет в Разлог. Изследваха се 42 души, от които 8 имаха високи стойности на кръвната захар, а 6 от тях са на лечебна терапия. Всички пациенти бяха консултирани и насочени към специалист за уточнение на състоянието и предприемане на планирано лечение и допълнителни изследвания.
В Банско се изследваха 44 души, от които 6 имаха високи стойности на кръвната захар, а 1 от тях са на лечебна терапия. Всички пациенти бяха консултирани и насочени към специалист за уточнение на състоянието и предприемане на планирано лечение и допълнителни изследвания.
Днес беше извършен скрининг за хепатит В и С в Банско. В периода от 10.30 ч. – 13.30 ч. се изследваха 39 човека. Всички те бяха запознати какво представляват вирусните хепатити, начините на инфектиране и превенцията.
Скринингът за хепатит В и С в Разлог се проведе в периода от 14.30 ч. – 16.30 ч., като се изследваха 92 човека. Всички те бяха запознати калво представляват вирусните хепатити, начините на инфектиране и превенцията.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up