Четвъртък, Октомври 01, 2020

AnanievMSЗдравният министър Кирил Ананиев представи вчера на коалиционен съвет на ГЕРБ и “Обединени патриоти” различни модели за здравна реформа и промяна на осигурителния модел. Съветът бе свикан от премиера Бойко Борисов. Участваха тримата лидери на патриотите Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, шефките на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова и на финансовата Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов.

Говорено е по няколко варианта за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, но единственото сигурно до момента е, че ще има и частни каси, разказаха участници в срещата пред “24 часа”. Целта била по-скоро различните варианти, предлагани от здравния министър, да се изложат пред патриотите и да получат тяхното принципно одобрение.
Все още стоят варианти както за допълнително задължително осигуряване, така и за доброволни здравни фондове. При всички случаи сегашният модел ще се надгражда с някакъв вид доплащане.
След като изложил вариантите, министър Ананиев е поискал още малко време за изчисления и допълнения. Той е поел ангажимент в края на юли да ги представи на обществено обсъждане, така че наесен да се създаде законодателната рамка на новия здравен модел.

Хора в дискусията:
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Димитър Димитров · преди 2 години
  Уважаеми господа. В Контитуцията е записано, че:

  Чл. 52.
  (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  Достъпна ли е операция при която трябва да заплатиш 5-6000 лв? Текста в Конституцията е разтеглив. В Белгия операция са заплаща 80№ от Здравната каса, а ако имаш застраховка още 80% от остатъка т.е. колкото една надница. В България е геноцид.

  Частните болници дерат яко. Не напразен е лафа, че в държавната болница трябва да докажеш че си болен, а в частната, че не си. В частна болница ми направиха коронарография и трябва да ме оперират с поставяне на байпас. Изпратих диска с коронарографията в Белгия и оттам казаха че тя е некачествена и не отговаря на епикризата. Възможно е графията да е подменена с такава на действително болен човек за да ми направят операция без нужда. Същата болница ми предписа ХЛОФАНДОЛ, за високо кръвно налягане. Оказва се, според началника на кардиологията в ВМА че това лекарство води до мозъчни увреждания и в редица страни е забранено. Е, частното по ли е добро от държавното?
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Чужденец · преди 2 години
  Браво бе! До сега плащахме без одобрението на управляващите. Сега, след като ни одобриха може да стане само едно - да доплащаме повече.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up