Сряда, Юни 03, 2020

sunny beachМогат ли почиващите на Българските Черноморски курорти да получат безплатна медицинска помощ, в съответствие с правата им на здравноосигурени лица?
Теоретично могат. Според Наредбата за достъп до медицинска помощ, всяко зравноосигурено лице може да потърси инцидентно медицинска помощ по повод на остро състояние при който и да е общопрактикуващ лекар на територията на страната. Според последният Национален рамков договор, НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари по 9 лева за такъв инцидентен преглед на пациенти извън списъка им. За 2018 година са предвидени общо 20 000 такива прегледа. Пациентът се ползва с всички права на здравноосигурено лице – може да получи направление за консултация и изследване, направление за консултация или да му бъде предписано лекарство, частично или напълно платено от НЗОК. За предписване на лекарства, пациентът трябва да носи рецептурната си книжка.

Ако пациентът има вече предписани лекарства, то той би могъл да ги получи с рецептата и рецептурната си книжка от която и да е аптека на морето, сключила договор с НЗОК. Това, обаче не се отнася за лекарствата, изписани по Протокол от група IА и за лекарствата съдържащи наркотични вещества, които се изпълняват само в аптеки, намиращи се на територията на областта, в която е е осъществен постоянен избор на общопрактикуващ лекар.
Всеки пациент в спешно състояние също така, независимо дали е здравноосигурен или не, има право да получи безплатно спешна медицинска помощ.
Така стоят нещата на теория, съгласно нормативните документи.
На практика получаването на безплатна медицинска помощ в разгара на летния сезон по морските ни курорти е трудно осъществимо.
Центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали са изградени, за да обслужат нуждите на населението, което постоянно живее в там. Извън Варна и Бургас, филиали на спешна помощ можете да намерите в градовете Бяла, Несебър, Поморие, Созопол, Царево, Малко Търново, Шабла, Балчик и Каварна. Всеки от тях разполага с един дежурен екип, а заедно с командированите екипите могат да станат най-много 3. Физически е невъзможно 2-3 екипа да обслужат 50-100 хиляди летовници. За това по-вероятно е при нужда да бъдете обслужени от множеството частни линейки и центрове, срещу съответното заплащане. Подобна е картината и с достъпа до първична извънболнична медицинска помощ. През лятото броят на летовниците и обслужващия персонал в община Несебър например е между 400 и 500 хиляди души. Един лекар може да прегледа в рамките на работния си ден 20-25 души. Сами преценете при 13 лекари сключили договор с НЗОК, какъв е шансът да бъдете прегледани безплатно, като здравноосигурено лице. Подобна е картината и в останалите Черноморски общини. В Община Поморие общопрактикуващите лекари са 8, в Приморско – 3, в Царево – 5, в Малко Търново – 1, в Бяла Варненско – 2, Балчик – 11.
Точно толкова, ако не и повече е ограничен достъпът и до специализирана извънболнична помощ и медико-диагностични изследвания. Шансът да получите направление за рентген или лабораторно изследване е около нулата.
Болниците също са ограничени във възможността да приемат допълнително пациенти, заради наложените им от НЗОК месечни лимити, а Националната здравна карта не позволява временно разкриване на нови структури или лечебни заведения, които да отговорят на нарасналото търсене на медицинска помощ.
Така стоят нещата. На теория имате право да получите безплатна медицинска помощ на морето. На практика е почти сигурно, че ще си наложи да си платите.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  happy day · преди 1 месеца
  Здравейте всички, тук идва достъпен заем, който завинаги ще промени живота ви, и завещание как получих заем, за да променя смъртния си семеен живот. Казвам се г-жа Clancy Dexter. Живея ли във Флорида САЩ и днес ли съм щастлива жена? Мислех си, че всеки заемодател може да промени живота на Брок и семейството ми, ще изпратя всеки, който търси заем за тях. Те дадоха мен и моето семейно щастие. Отне ми заем от 250 000 долара, за да започна живота си отново като вдовица с три деца. Отидох в тази компания, която взе честен и богобоязлив интернет заем, който ми помогна да получа заем от 250 000 долара. , Долар, всъщност те се боят от хората, които работят с реномирана кредитна компания. Ако имате нужда от заем и сте 100% сигурни в изплащането, свържете се с тях и ги уведомете, че госпожа Кланси ги е предоставила на вас. Контакт по имейл: happyday99loanfirm@gmail.com
 • Публикуването на коментара е спряно.
  John Morris · преди 9 месеца
  Имате ли нужда от заем, за да платите фактура? Или имате нужда от пари, за да започнете собствен бизнес. Свържете се с нас Отпускаме заем от само 2%. За допълнителна информация даваме и дългосрочен заем. Свържете се с нас по имейл: jm707279@gmail.com или на нашия WhatsApp номер: + 393924698291
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Валентин Ангелов · преди 1 години
  Нищо подобно ,на тази територия всичко се плаща , всичко е мошеник.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up