Вторник, Юни 02, 2020

AnanievПравителството одобри проекта за нова Национална здравна карта. Срещу документа, който предвижда съкращаване на около 6 000 легла в болниците, вече се обявиха пациентски организации и лекарското съсловие, припомнят от БНР. Проектът за НЗК отчита близо 6000 излишни легла в болниците, за които здравната каса няма да заплаща. Най-голямото намаление е предвидено за хирургичните легла - с 2500 по-малко от досегашните. С 2000 по-малко ще са терапевтичните, а със 700 - в гинекологията.
Българският лекарски съюз поиска с писмо до премиера, здравния министър и председателя на ресорната парламентарна комисия документът да бъде преработен, за да се гарантира достъпна болнична помощ във всички областни градове.
От здравното министерство обясниха, че картата е съставена на база на данните от статистиката за отчетената през миналата година дейност на болниците по специалности, но Лекарският съюз обясни, че тази дейност е била лимитирана от бюджета.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че болничните легла в националната здравна карта са били увеличени с 608 спрямо първоначалното предложение, след като правителството одобри картата.
„Заложени са 33421 легла спрямо 32873 в първоначалното предложение“, обясни Ананиев.
Според министъра така всъщност пресметнати при 70% заетост, леглата били с 13 повече от предвидените в отменената от съда здравна карта на бившия здравен министър Петър Москов.
„Осигуряваме поне един престой в болница на 45% от българските граждани“, заяви Ананиев.

Хора в дискусията:
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Чужденец · преди 2 години
    Проблемът не е в Ананиев, а в Бойко Борисов. Откак е тиквоний на власт само рестрикции, заплахи, обиди, просто този освен, че е илитерат и разбира само от далавера, мрази съсловието, защото е прост, а те не са (bandit).
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up