Сряда, Декември 02, 2020

ombudsman 23maiНационалният омбудсман Мая Манолова днес беше домакин на обществена дискусия по проблемите на българското здравеопазване. На срещата присъстваха заместник-министрите на здравеопазването Жени Начева и д-р Бойко Пенков, подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и на Сдружението на общинските болници, здравни експерти и пациентски организации. Модератор на дискусията беше председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той призова участниците да говорят не толкова за пари и за легла, колкото да се опитат да намерят решения за проблемите.

Омбудсманът отчете рекорден брой на жалбите за първите 5 месеца на годината. Те са свързани с влошен достъп до медицинска помощ, лекарства и медицински изделия, с качеството на медицинската помощ. Мая Манолова подчерта, че освен от граждани, жалби постъпват и от съсловни организации и лечебни заведения. Тя призова министъра на здравеопазването да отдели средства за болниците, които са в тежко финансово състояние, а НЗОК да изплати надлимитната дейност, изработена от болниците през последните години. Омбудсманът констатира, че парите в здравеопазването се увеличават, а проблемите – още повече. Манолова подчерта, че най-важният въпрос е дали Министерството на здравеопазването има визия как ще се справи с проблемите, като всички отменени актове на предишното ръководство на МЗ се приемат отново.

Д-р Дариткова призна, че проблемите са много, натрупали са се във времето и доста от тях остават нерешени, но е важно да се отчете какъв процент от жалбите са основателни, а народният представител проф. Михайлов заяви, че в Народното събрание има консенсус, че Националната здравна карта е абсолютно необходима.

Председателят на Българския лекарски съюз припомни, че от 3 години говорят, че системата е сбъркана. Той изказа мнение, че каквото и да се говори, винаги се стига до финансиране и подчерта, че независимо в какви условия на работа са поставени лекарите и медицинските сестри, качеството не е ниско. Той заяви, че системата е дофинансирана с над 50% от пациентите, медицинският труд не е остойностен и изрази категоричен отказ да подкрепи параметрите, заложени в проекта на Националната здравна карта за 2018.

Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, подчерта, че проблемът в системата е осигуряването на кадри и не здравната карта ще го реши. Според него трябва да има промяна в правилата на работа и промяна в механизмите, които по порочен начин водят до отваряне на нови лечебни заведения. Той коментира, че преди да се говори за качество трябва да се обясни на обществото, че осигуряването на медицинска грижа е изключително скъпоструващо занимание и едва след това може да се говори за системата за здравно осигуряване.
„В момента системата за здравно осигуряване не работи както трябва, защото не могат да се съберат задълженията и има над милион неосигурени граждани. Ако тези граждани внасят минимална здравна вноска, това са още 500 млн.лв. годишно за здраве. Трябват ясни критерии, по които да се определят групите, които не могат да плащат здравната си осигуровка. Ако наистина всички тези хора са социално слаби, значи тази държава е много зле", отбеляза доц. Киров.
Той допълни още, че България е страната с най-добрия и лесен достъп до лекар, но друг е въпросът за осигуреността с лечебни заведения и медицински кадри.

Управителят на многопрофилната болница в Ловеч д-р Анка Георгиева попита заместник-министър Жени Начева дали изобщо лечебното заведение ще съществува, каква ще бъде структурата и как ще се работи. Начева отговори, че щом кабинетът отпуска пари за болницата, никой няма намерение да я закрива.

Заместник-министърът на здравеопазването каза, че средствата в здравеопазването са функция от брутния вътрешен продукт. По отношение на Националната здравна карта тя подчерта, че изпълняват нормативната уредба такава, каквато е в момента. Начева засегна проблемите с качеството на медицинската помощ, на осигуреността с кадри, както и очаквания към средата на годината нов модел на системата на здравеопазването. Според нея има баланс при разпределението на средствата, въпреки че не винаги всички са доволни.
„Това, което можем да направим за държавните и общинските лечебни заведения, го правим, и недобрите практики ще бъдат елиминирани“, обясни тя.
„Проблеми има, но работим за преодоляването им“, обобщи заместник-министър Начева, която е и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева припомни, че от 20 години обясняват какво ще стане със системата, но през всичките тези години не им е обръщано внимание.
„Диалог съществува, но проблемът е изключително сложен“, посочи тя и попита как да предоставят качество и как да са модерни, като масово се работи на 2 – 3 места, което според нея е направено умишлено.
„В един прекрасен момент лекарите ще правят прекрасни операции, но няма да има кой да се грижи за пациентите“, предупреди Василева.

Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България отбеляза, че е завиден оптимизма, изказан от д-р Дариткова, но те не са съгласни с това. Той обясни, че техният протест е бил, за да обявят, че разпадът е тръгнал и това да бъде един сигнал за обществото. Според него трябва да има НЗК, но не в този вид. Той допълни, че все още има общинско здравеопазване само защото има толеранс от доставчиците и защото някои кметове нарушават правила, за да помагат на общинските болници.

Д-р Галинка Павлова от БЛС обърна внимание и на специализираната и извънболнична помощ, за които е необходим спасителен пояс. Според нея здравната карта е необходима, за да покаже там, където няма лекари, да има държавна политика за привличането им.
„Средният ешалон загива“, беше категорична тя.

Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите подчерта, че за здравни информационни системи се дават милиони без никакъв резултат и попита защо не се свърже информацията от джипита, аптеки и болници. Той припомни, че тази година са дадени 500 млн. лв. повече, но от тях 400 млн. са за разплащане на задължения от предходни години.

Подуправителят на здравната каса призна, че проблемите са глобални и повсеместни, но имат нормативни документи - хубави или лоши, които изпълняват. Д-р Пенкова посочи, че няма стандарти, които са основополагащи за постигане на качеството, което обществото очаква и заедно с Българския лекарски съюз трябва да се направят тези стандарти. Тя поясни, че иска да успокои всички, като заяви, че е създадена организация и общопрактикуващите лекари ще си получат навреме парите, както и болниците.

Д-р Кацаров обърна внимание, че след увеличението на здравната вноска всяка година здравната каса е в дефицит, включително и през 2018 г., когато всички виждаме, че са дадени значително повече средства. Отговорът на този въпрос според него ще помогне да се намери решението на много други въпроси, които се поставят непрекъснато на подобни дискусии.
„Една от причините за тази необяснима ситуация е свръхрегулацията, която се налага в тази здравна система. Необходима ли е тази регулация и негативите от нея не са ли повече от ползите. Втората ми препоръка е да се премахне монопола на здравната каса. И третата е приватизация на болниците. Здравната система е така изградена, че за здравното осигуряване няма никакво значение кой е собственик на болниците“, предложи председателят на ЦЗПЗ.

„Като защитник на правата на гражданите няма как да не се вълнувам от проблемите в здравеопазването. Моите идеи са за безлимитно здравеопазване, за субсидиране на лечебни заведения, пълно реформиране на системата. С моя екип ще извадим всички предложения, които бяха направени в дискусията. Реформата иска смелост и аз пожелавам повече смелост на Министерството на здравеопазването“, каза в заключение омбудсманът Мая Манолова.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up