Понеделник, Юли 13, 2020

mzНаредба на Министерството на здравеопазването предвижда разширяване на състава на Комисията за лечение в чужбина, за да няма забавяне на случаи. Тя засяга специалистите по трансплантология. Сега при обсъждане на заявления за трансплантации само един от членовете може да се замества, и то от националния консултант. Когато той отсъства, се затруднява работата и се бавят решенията. Вече липсващото място ще може да се заема от специалист в тази област.

В мотивите на здравното министерство се пояснява, че с осигуряването на възможност Комисията за лечение в чужбина да се подпомага и от друг лекар с професионален опит в областта на трансплантологията ще се обезпечи бързината на производството и непрекъсваемостта на работата на комисията. В същото време с участието на различни специалисти в областта на трансплантологията ще се осигури максимална обективност и професионална прецизност в зависимост от вида на органната трансплантация. Според ведомството, с новата наредбата ще се осигури по-голяма оперативност при спазване на принципите на достъпност и своевременност и цялостно изпълнение на терапевтичните алгоритми, гарантиращи безопасност и качество на лечение.

Здравното министерство предлага и промени в Наредбата за условията и реда за заплащане на операциите на българи в клиники от ЕС, с които достъпът на осигурени българи до лечение в чужбина ще бъде облекчен. Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на ведомството. С предлаганите промени най-много ще се улеснят хората, които подават заявление за предварително разрешение за възстановяване на разходите за трансгранично здравно обслужване.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up