Неделя, Август 09, 2020

bbИма един въпрос, който остана незасегнат, около дискусиите и споровете за мораториума върху лекарствата, наложен със закона за бюджета на касата. Това е въпроса за приоритетите на Правителството, свързани с председателството на европейския съюз. Кабинетът хвърля огромни средства за пропаганда и сякаш е готов на всичко, „за да не се изложим” в следващите 6 месеца.
В същото време, вторачени във формата, от кабинета сякаш забравиха съдържанието на нашето Председателство.
За какво става дума? Като Председател на ЕС, България има вече определени приоритети във всички сфери на обществения живот, в това число и в сферата на здравеопазването. Приоритетите в здравеопазването са два:

Първият приоритет е здравословното хранене на децата, с внимание върху въздействието на хранителните продукти (съставки, хормони) върху развитието на децата.
Вторият приоритет е достъп до ефективни лекарства и преодоляване на недостига на медикаменти за гражданите на Европейския съюз.
На 21 юли тази година, приоритетите са представени от министър Николай Петров на среща на министрите на здравеопазването в естонската столица Талин.
Само няколко месеца по-късно и едва дни преди да станем председател на ЕС, по предложение на Правителството, Парламентът гласува мораториум върху реимбурсирането на нови лекарства.
Излиза, че целият екип на министерството на здравеопазването, Надзорният съвет на НЗОК, правителството и Парламентът не знаят или вече са забравили, за обявените от самите тях приоритети. Или, което е по-вероятно, забравил е премиерът Борисов, а никой не е посмял да му каже.
Каквато и да е причината, резултатът е налице. Обществената реакция беше бурна. Протестиращи изнесоха ковчег пред Народното събрание. Пациентски организации внесоха писма до всички посланици на страните членки на Европейския съюз. Националният омбудсман призова депутатите да отменят решението и заплаши, че ще сезира Конституционният съд. Президентът наложи вето на закона и го върна за ново разглеждане.
Няма никакви изгледи, дебатът да приключи скоро. Сянката на злощастния мораториум ще се простре през целия период на Европредседателството ни, че и след това.
Е, България се изложи. Ама как се изложи само.
Страната, обявила достъпа до лекарства за приоритет на целия Европейски съюз, наложи мораториум на новите лекарства за собствените си граждани.
Правителството си вкара зрелищен автогол, който както изглежда, ще кънти в съзнанието на всички месеци наред.
Както е казал народът кой каквото си направи, никой не може да му го направи.
Д-р С. Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up