Четвъртък, Октомври 01, 2020

copaymentСвикнахме вече с абсурдите в организацията на нашето здравеопазване и те вече не ни тревожат.
Но последният абсурд с новата такса „извинителна бележка” е удивителен и непростим... Непростим е не толкова за ОПЛ (те са търговци по статус), а главно за нашите здравни политици, депутати и лидерите на БЛС, които приемат с мълчание и „разбиране” това унижение на българския лекар и гавра с подрастващото поколение, бъдещето на нацията.
В медиите четем, че тази такса щяла да доведе до нови финансови затруднения на гражданите. Не! Не това е гордиевият възел на този проблем.
Проблемът не е финансов, а политически, етичен, законов и организационен. Самото наличие на такса „извинителна бележка” е абсурд, каквато впрочем е и потребителската такса при ОПЛ.

Учудващо е равнодушното спокойствие към този проблем, лъхащо от думите на председателя на асоциацията на ОПЛ доц. Л. Киров, цитирани в интернет: „Новата такса е за издаване на административен документ и не противоречи на закона. Издаването на бележки е допълнителна дейност (?) за джипитата, която не се заплаща от Здравната каса”.
Ами щом е така, уважаеми доц. Киров, защо тръгвате по линията на най-лекото въпротивление? Защо не се захванете сериозно и убедително със Здравната каса и със законодателите, а излагате на грамаден риск престижа на лекарите от вашата асоциация?
Но какво значи „допълнителна дейност” според доц. Киров? Та кое не е допълнително в здравеопазването??? Да не се окаже, че 50% от дейностите изобщо в здравеопазването са „допълнителни”, например, писането на рецепти, разговорите по телефона с пациенти, снемането на анамнеза, разговорът с пациента, даване на здравни съвети, издаването на епикризи от болничния стационар, колегиално обсъждане на медицински казуси и т.н.
Та какво остава за Лекаря (с главна буква) като „недопълнителна” дейност?
Мълчаливото поощрение на тази уникална новост в общата медицинска практика е обичаен похват на управленското безразличие. Но то поражда размисъл върху популярната дилема на човешкия избор: „Какво губим, когато печелим и какво печелим, когато губим”.
Мисля, че е достойно лидерите на БЛС и на Асоциацията на ОПЛ да дадат ясен, а не двусмислен отговор на обществото кой и какво печели от новата такса и кой какво губи?
Труден отговор, труден баланс на кантара: от едната страна са спечелените от ОПЛ 50-60 лева месечно, а от другата страна е неговият авторитет и престиж. Кое натежава повече?
Проф.д-р Веселин Борисов, дмн, заглавието наше

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up