Четвъртък, Юли 09, 2020

студентиПо повод 100 години от основаването на Медицинския факултет при Медицински университет – София ще се състои тържество на 8 ноември от 17 ч. в Зала 1 на НДК. Точно преди век е поставено началото на академичното медицинско образование в България, напомнят от Банкеръ Daily. Честването е под патронажа на Ректора на МУ - София проф. д-р Виктор Златков. Поканени са президентът, депутати, министър-председателят и министрите, изявени лекари - възпитаници на Медицинския факултет, бившите декани и ректори, общественици, сегашни студенти и др. Входът е свободен. През изминалите 100 години Медицинският факултет - София е обучил 39 503 лекари, от които близо 3 000 са чужденци от 80 държави.

Медицински факултетНа 29 ноември 1917 г. „Държавен вестник” публикува Указ №21 на Цар Фердинанд, който утвърждава закона за откриването на Медицински факултет към Софийския университет, който е гласуван от депутатите на 17-то Народно събрание малко преди това - на 10 ноември. Извървян е дълъг път, за да се стигне до този акт. Още през 1904 г. е създадена медицинска библиотека, малко след това и Учебен медицински музей. Организират се първите курсове за специализация по хирургия, акушерство, офталмология, които траят само по няколко месеца.

Три години по-късно – през 1907 г., 17 млади български лекари отиват за първи път на обучение в чужбина – те са и бъдещите професори в Медицинския факултет. Това са д-р Стоян Киркович, който специализира във Виена, д-р Атанас Теодоров – също във Виена, д-р Тошко Петров – в Тулуза, д-р Владимир Алексиев – в Женева, д-р Иван Кипров - в Берлин.

Историята на медицинското образование у нас впечатлява и с това, че за период от 5 години – между 1912 г. и 1917 г., специални делегации от България посещават медицинските факултети в Мюнхен, Хайделберг, Виена и други градове в чужбина, за да проучат техния опит.

д-р РусевИдеята е на едно от знаковите имена за Медицинския факултет – това е видният деец на здравното дело в България д-р Марин Русев. Д-р Русев завършва медицина във Виена в края на 19 век, работи като лекар в болницата във Велико Търново, член на Върховния медицински съвет, автор на Закона за опазване на общественото здраве от 1903 г., един от първите балнеолози в България. Именно той постоянно пропагандира идеята за създаване на наше, българско, медицинско висше училище, работи за откриването на нови болнични отделения и институти, които впоследствие стават основа на бъдещия факултет. През 1918 г., вече като председател на Върховния медицински съвет, пише писмо до Ректора, в което изразява радостта си, че е доживял деня да види започването на лекции по медицина и у нас. Той прави „скромен” по думите му подарък, като дарява 8 000 лв. за учредяване на фонд, който всяка година да награждава завършилите първи по успех лекар и лекарка.

На 28 януари 1950 г., с Указ на Народното събрание, Медицинският факултет се отделя от Софийския университет и така е поставено началото на Медицинската академия, предшественик на Медицински университет - София.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up