Сряда, Август 05, 2020

д-р КацаровАко обществената и медийната реакция след уволнението на д-р Тинка Троева като директор на Фонда за лечение на деца не беше толкова силна, може би и днес нямаше да научим защо поредният директор си отива. Този път само след 6-месечен престой на поста, но с традиционните обвинения за злоупотреби и системни нарушения. По закон министърът на здравеопазването не е длъжен да дава предизвестие за уволнение на директора, може би не е длъжен дори и мотиви да посочва, но след тази бурна обществена реакция се наложи от МЗ все пак да обяснят за какви злоупотреби и за какви нарушения при управлението на тези почти 40 млн. лв. годишно обществени пари става дума. Обществени пари, свързани с лечението на много болни деца в чужбина.

И тук възниква съмнението дори и почтените хора ли, сядайки на този стол, влизат в схемата на задкулисното управление? Облагодетелстват ли се? Как? За чия сметка?
На тези въпроси по БНР отговори д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, защото никоя от засегнатите в този пореден казус около фонда страни не пожела да застане публично пред националното радио.
Според д-р Кацаров единственият проблем на фонда е, че разпределя твърде много пари и след здравната каса това е втората по големина разходна агенция на Министерството на здравеопазването. Скоро и здравната каса си смени директора, защото там се разпределят много пари и не е без значение кой ги разпределя.
Председателят на ЦЗПЗ обясни, че според него въобще няма място за политика тук, тъй като това е такъв административен орган, който се състои от няколко души и с опитите да се аргументират смените даже много често политиците изпадат в такава една, може би смешна не, ама една нелепа ситуация, да обясняват нещо, което очевидно не е така. Той припомни случаят, когато по време на заседание на Обществения съвет цялата администрация на фонда беше арестувана от ГДБОП. И до ден-днешен този процес не е влязъл в съда. Неговото мнение е, че по-добре честно да се каже - хора, ние искаме да знаем кой разпределя тези пари, искаме да имаме влияние върху това как се разпределят тези пари, затова ги сменяме, законът ни е дал право. Няма какво да се будалкаме, дали е имало нарушение на правилника. На предишния министър на здравеопазването съдът отмени 10 или 15 наредби. Трябваше ли всички тези хора да бъдат сменени, защото са им отменени, издавали са нормативни актове в нарушение на закона, коментира д-р Кацаров.
Предишният председател на ЦФЛД проф. Пилософ беше отстранен от поста след скандал със случая на момченцето Байрям, което се нуждаеше от бъбречна трансплантация в Германия и за което българските специалисти твърдяха, че може да се направи и в България, но се оказа, че не може. В крайна сметка то замина за Германия и сега е живо и здраво след процедурите и ще се върне скоро в България. Сега обаче д-р Тинка Троева е обвинена в нарушение за това, че е изпратила дете в Германия, за което българските специалисти твърдели, че може да се лекува и в България. Т.е. за едно и също нещо единият директор го похвалват, другият го нашляпват. Според д-р Кацаров това показва, че е безпринципно и че тези аргументи са изсмукани от пръстите. Неговото мнение е, че най-добре ще бъде ако този фонд се закрие и здравната каса поеме дейността му, тя така или иначе има правомощията по закон и по европейския регламент да издава формуляри за лечение в чужбина, включително и за деца, така или иначе тя издава тези формуляри.
Основният аргумент за създаването на този фонд е недостатъчното средства и възможността чрез дарения да се събират допълнителни пари за лечение на деца, и разбира се, записаното в закон за здравето, че детското здраве е приоритет на приоритетите на здравната система. Имаше такъв текст в закона, в който в изборните години, когато партиите плащат депозити и не влязат в парламента, средствата от депозити отиваха във Фонда за лечение на деца. Така беше началото и във всяка година на избори фондът натрупваше огромни количества средства. Това бяха общо взето единствените дарения, които са постъпвали във фонда, иначе изцяло се финансира от държавния бюджет.
„Темата е изключително чувствителна, става дума за здраве на деца и кажи-речи няма човек, който може да е безразличен към този въпрос. Изключително чувствителна е темата, знаете, че има и Обществен съвет, журналисти също участват в този Обществен съвет именно с цел всичко да бъде прозрачно и експертно. Но този тип политики на смени непрекъснато, сменя се правителството, сменя се директорът на фонда, говорят за друго. Говорят за политическа намеса, която е изключително неуместна в такъв тип дейност, каквато упражнява фондът. Може би здравната каса, която е по-независим някак си орган от политиците, поне така изглежда на пръв поглед, би била по-подходяща да извършва тази дейност“, коментира д-р Кацаров.
На въпроса дали има нужда от ремонт на бюджета на здравната каса, председателят на ЦЗПЗ отговори, че нуждата от актуализация на бюджета е налице, тя всъщност е известна още от началото на годината. Разчетите показваха още тогава, че ще има много сериозен недостиг на средства от порядъка на 200-300 млн. Сега намеренията на МФ са да не се плати на европейските болници за лечението на български граждани, а пък другата част от недостига на средства да бъде прехвърлен за следващата година. Но това са палиативни мерки, това не е генерално решаване на проблема. Здравната каса се нуждае от много сериозен ремонт и на начина и структурата на управление, и на начина на планиране на средствата и разходване на средствата. Въобще там е много тежко положението, но засега кърпи някак си нещата, няма протести на пациенти и на лекари и политиците като че ли са я неглижирали.
В заключение, по повод информацията, че министърът на финансите бил разпоредил да се направи преглед на гарантирания пакет от здравни услуги, които се дават на здравноосигурените българи, за което се предполага че е с цел редукция на предлаганите услуги, защото ако парите не достигат, е ясно, че или се повишават здравните вноски, или се намалява обемът на здравна помощ, която получават осигуряващите се, д-р Стойчо Кацаров коментира:  
„Ако министърът на финансите го е предложил това с цел да се увеличи основният пакет на услуги, трябва да му дадат Златен Хипократ на 7 април следващата година. Но най-вероятно целта е обратната, да се намали този пакет. Което не е нелогично на фона на средствата, с които разполага здравната каса. Не може пакетът да ти е неограничен, а пък средствата ти да са съвсем малки. Но тук възниква един друг много сериозен проблем, който някак си като че ли хората свикнаха с него. Ние плащаме половината от стойността на медицинската помощ от джоба си. С публични средства се покриват едва 50%. В почти всички европейски държави този процент на публичните средства, на публичните разходи са от 80% нагоре. Значи болните плащат 15-20% от джоба си като доплащане на различни видове медицинска помощ. При нас това е 50%. Орязването на пакета и намаляването на средствата, да, здравната каса ще спести средства, но тези средства ще бъдат за сметка на платените от хората. Защото няма как, тази дейност, лекарствата и тези неща някой ще трябва да ги плати. Ако държавата отказва да ги плати, ще ги плащат самите пациенти.“

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up