Сряда, Юли 08, 2020

Новия медицински стандарт по ортопедия и травматология, публикуван на 25 ноември, отнема правото на лекари със специалност по ортопедия да извършват grabnakоперации на гръбначния стълб. До сега ортопедите имаха право да извършват всички видове операции на гръбначния стълб – корекции на сколиози, дискови хернии, шийна и лумбални остеосинтези и много други. В новия стандарт, обаче цялата глава Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни процедури не съществува.


В мотивите на Наредбата за приемане на стандарта, подписани от министър Москов няма и дума за причините за отпадане на операциите. В самия проект на нормативния акт, поставен за обществено обсъждане, присъстват всички операции на гръбначен стълб. Няма информация дали по време на общественото обсъждане са постъпили предложения за отпадане на гръбначните операция, как са били мотивирани и защо в крайна сметка МЗ ги е възприело.
Като пряко последица от новия стандарт, НЗОК би трябвало да прекрати договорите на всички лечебни заведения, в които като изпълнители на гръбначни операции са посочени лекари със специалност по ортопедия.  Надзорният съвет на НЗОК не е обсъждал въпроса до този момент, вероятно поради това, че никой още не е забелязал промяната.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up