Неделя, Юли 12, 2020

В параграф 10 на проекта на Закона за бюджте на НЗОК се казва следното: „Лечебните заведения, които след 31 декември 2016 г. са получили за първи път Chudeshtoseразрешение за дейност по чл. 48, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, както и лечебните заведения, в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31 декември 2016 г., не могат да сключват през 2017 г. договори или допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности.” Какъв е смисълът и кой печели от това?


Със сигурност не печелят инвеститорите в здравеопазването, не само частни, доколкото такива са останали, но дори, когато инвеститор е самата държава или дадена община. За тях текстът означава, че през следващата година ще има само разходи, но не и приходи, освен от частни пациенти, доколкото ги има. Те дори не могат да лекуват граждани на ЕС, макар за тях да не плаща НЗОК.  Направената инвестиция ще расте, а възвращаемостта се отлага с една година, поне.
Със сигурност не печелят лекарите, персонала и медицината. За лекарите и персонала забраната означава, че евентуални по-високи трудови възнаграждения от новата дейност се отлагат с една година. Въвеждането на нови методи на лечение в медицината и на нови технологии също се отлагат, заради забраната, в повечето случаи.
Не печелят пациентите. Новата болница или новата дейност може да е по-близка до тях географски, но те няма да могат да я ползват. Новите дейности и новите болници създават нови възможности за избор за пациента, а забраната за договор отнема тези възможности, отслабва конкуренцията и влошава качеството. С две думи новите болници или дейности, могат само да улеснят достъпа и повишат качеството на медицинската помощ. 
НЗОК няма да загуби пари от разкриването на нови болници или нови дейности, защото парите, които ще плати за пациентите, лекувани в тях, няма да бъдат платени на болниците, в които биха се лекували, ако новите не бяха разкрити.
Единственият който печели от забраната е държавният чиновник. Тази забрана облагодетелства мързела. Няма да му се налага да променя нищо – няма да сключва нови договори, да въвежда нови данни, да получава нови отчети, спецификации. Защо да се затруднява, като може да го прави веднъж годишно? Нали той е господарят в тази страна, трябва да има време да си почива през годината.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up