Петък, Август 07, 2020

Сървърите на НЗОК блокираха вчера  и чекирането с пръстови отпечатъци на пациенти в цялата страна спря. След повече от 12 часа, системата е пръстоввъзстановена и от тази сутрин пак се събират отпечатъци. От НЗОК обяснили на болниците, че са спрели нарочно работата на сървърите, за да „архивират логфайловете”.
Подобни проблеми, но с друга система на НЗОК се появиха миналия месец,

след като лечебните заведения за извънболнична помощ и аптеките започнаха да предават онлайн електронни отчети. Тогава пак имаше поредица от дни, в които сървърите на НЗОК не приемаха онлайн заявки и лекарите бяха съветвани да подават отчетите през нощта, когато има по-малко потребители и повечето им колеги спят.
Не ни се мисли какво ще стане, когато след няколко месеца пациентите започнат да се чекират в аптеките, при своя личен лекар, лекар – специалист или зъболекар.
Ако НЗОК не оправи спешно проблемите си, блокирането на системата може да доведе до много сериозни юридически последици, свързани с приема на болните и заплащането на лечението. Служебният НРД разпорежда, че при липса на идентификация с пръстов отпечатък, касата не заплаща за лечението на пациента. Това беше потвърдено косвено вчера и от министър П. Москов и неговия заместник В. Шарков, които казаха пред медиите, че болните ще плащат лечението си, ако не си дадат пръстовите отпечатъци.
Нормативната уредба, обаче изобщо не разглежда хипотезата за липса на идентификация по вина на НЗОК, следователно общото правило да не се заплаща лечението е в сила. Това пък означава, че ако НЗОК го плати в този случай, то тя може да бъде санкционирана от контролните органи – АДФИ и Сметна палата, за това, че плаща в нарушение на собствените си правила.
Разбира се това би се случило, ако България беше правова държава. За „щастие” България не е такава. Тук изявление пред медиите на овластено лице се прилага с предимство пред текста на закона.
Съдът може да ги извади от мъките, като отмени Наредбата за достъпа, което решение се чака всеки момент. Разбира се, ние не сме правова държава, съдът е не кой да е, а Върховния административен съд, така, че решението може да е всякакво.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up