Понеделник, Юли 06, 2020

Различни цени на клиничните пътеки според вида на болницата обмисля здравното министерство като мярка срещу продължаващото трупане на дългове от пенковлечебните заведения, съобщава Би Ти Ви.
Идеята на здравното министерство се родила, за да пребори задълженията на държавните болници.

"Когато се види от ниво болница - областна, университетска, общинска и т.н., ние ще видим има ли разлики за самата себестойност. Хората, които работят на по-високо ниво, влагат повече средства в дейността си - това да бъде овъзмездено", смята зам.-министър Бойко Пенков.
Така вместо да се стимулират тези, които дават услугата на по-ниска цена, противно на всяка икономическа логика ще се овъзмездяват тези, които харчат повече. Ама нали в закона не пише,че НЗОК овъзмездява. Преди беше НЗОК заплаща. От миналата година стана НЗОК закупува. Сега пък щяла да овъзмездява?!?
Това е все едно да обявиш обществена поръчка и да определиш за победител не този с най-ниска, а този с най-висока цена.  
МЗ рефрешна и друга стара идея – щяло да продава ненужни сгради и терени. Така щели да се съберат пари за дълговете. А, като натрупат новите и терените и сградите свършат? Тогава с какво ще ги покриват. Дори и този най-елементарен въпрос не издържа „логиката” на идеята. Сродна „гениална идея” на МЗ е освен да се продават, да се отдават под наем ненужните сгради. Че кой ви пречи да го правите през последните 25 години? Ама нали във Военна болница, на която първите два етажа са отдадени под наем, сега правите обратното – ще гоните наемателите? Я се разберете кое от двете – ще давате под наем или ще гоните наемателите!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гешев · преди 1 години
    Невероятна глупост! Разбира се, като си спомним на коя болница беше директор Бойко Пенков, тази идея на екипа му не е никак учудваща! А с това, което са намислили от "невероятния" екип на министър Ананиев, да се въведе задължително допълнително здравно осигуряване, кашата ще стане пълна и невероятна. Не стига, че задължително ще внасяме грешни парички за "прасето-касичка" НЗОК, източвано безогледно от куцо, кьораво и сакато, ами ще даваме и по 12 лв. за това недомислие "задължителното допълнително здравно осигуряване". Демек, още парички в джобчетата на застрахователите, дето вдигат гражданската отговорност, че не им стигат парите. А с вноска от 12 лв. месечно, интересно каква сума ще ми "доплаща" застрахователя, че накрая и аз трябва да си додоплатя за "здравната услуга". Ето на това му казвам цинизъм! А не беше ли по-лесно, на "прасенцето - касичка" да му се отпуснат някакви 4 % за здравно-осигурителна вноска, като то ми осигурява някакъв минимум от здравни услуги, а за останалото аз сам ще си се застраховам където искам. Само че, така няма да остане за крадене в "прасенцето", няма да има и парички наготово за г-да застрахователите. Грижата за здравето ми няма да е на мъртвородената НЗОК, нито ще чакам 50 - 60 лв. от "задължителното допълнително здравно осигуряване", а ще търся застрахователя си, ангажиран със значително по-голяма премия, да покрива качествена здравна услуга. Разбира се, от това никой няма полза по дългата верига безсрамни крадци на парите ни за здраве!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up