Неделя, Август 09, 2020

Каквото и да прави човечеството, основният стремеж винаги ще остане отделният индивид да живее по-дълго и по-добре. stkaНай-важното условие да живееш дълго и добре е да си здрав.
Производството на промишлени стоки и храни е достигнало или ще достигне скоро до нива, достатъчни да задоволят нуждите.

Хората имат или скоро ще имат, достатъчно сгради, в които да живеят и работят, достатъчно превозни средства, с които да се придвижват. Те няма да спрат да произвеждат нови коли, дрехи, храни или да строят нови сгради, но мащабите на това развитие, при задоволено в голяма степен потребление, не са такива, които да служат за основа на икономическия растеж.
Бъдещето на икономиката принадлежи на здравеопазването. Това е вече видимо при най-развитите държави. Водещата световна икономика САЩ – отделя 17% от БВП за здравеопазване, развитите западни демокрации 10-12%.
Човечеството ще отделя все повече средства за развитие на технологии, подпомагащи здравословното остаряване. Това няма да се ограничи само до нови лекарства и нова диагностична или лечебна апаратура.
През последните години най-впечатляваща  е революцията при медицинските изделия. Ние имаме все повече и повече „резервни части” - изкуствени стави, изкуствени кръвоносни съдове, инсулинови помпи и други, и те стават все по-усъвършенствани, позволяващи високо качество на живот.
Използването на информационните и комуникационни технологии в медицината отдавна не е екзотика. Вече се мониторират жизнени показатели от разстояние. Появи се и първата болница без легла, в която пациентът се диагностицира и лекува без да напуска дома си.
Докъде ще стигнем в това развитие не може да се предвиди, но това, че здравеопазването е икономиката на бъдещето, вече не е въпрос на прогноза, то е факт.  
Къде е България в този процес? Не сме в челото, за радост не сме и на опашката. Смяната на съветския модел на здравеопазване със здравноосигурителна система и развитието на мрежа от частни лечебни заведения създадоха добри предпоставки за развитие. Имаме добри лекари и добра материална база. Имаме ниска цена на медицинската помощ.
На лице са всички предпоставки да развием модерно здравеопазване, да привлечем пациенти от цяла Европа, не само за балнеолечение и рехабилитация, но също за активно лечение на множество заболявания.  
Можем да се развием, а може и да не се развием.  
Ниската цена на медицинската услуга е конкурентно предимство, само ако услугата е качествена. Некачествената услуга няма конкурентно предимство на каквато и да е цена.
Частните инвестициите може да растат, но може и да спрат, ако правилата непрекъснато се променят, ако приходите зависят от администрацията, а не от идеите, уменията и труда.
Лекарите може да развиват уменията си, но може и да не го правят, ако нямат условия, ако ги ограничават и администрират за всичко, даже може да емигрират. Отнася и за медицинските сестри, лаборантите, акушерки и другия медицински персонал.  
Какво трябва да прави Правителството за икономиката на здравеопазването?
На първо място да се поучи от първото правило в медицината - primum non nocere (първо не вреди). Всяка ненужна държавна намеса в здравеопазването вреди. Правителството трябва да си наложи въздържание и да не се меси, ако не се налага.
Бързото развитие на икономическите дейности изискват свобода. Тя се постига, като се премахнат всички ненужни държавни регулации, въведени през последните години. Към тях се отнасят медицинските стандарти, лимитите в извънболничната и болничната помощ, определянето на вида и цените на пътеките, забраната за инвестиции без предварително разрешение от МЗ, забраната за приватизация, Националната здравна карта, регулациите, свързани с цените и реимбурсирането на лекарствата, безбройните и скъпи регулации в образната диагностика, регулациите на трудовите договори, регулациите на време за извършване на отделните медицински дейности и прочее, списъкът вече е доста дълъг.      
На второ място, Правителството трябва да се откажат от монопола си върху здравеопазването. Преходът от модела Семашко към здравно осигуряване беше невъзможен без създаването на НЗОК. Тя изигра своята роля и е време монополът да отиде в историята. Икономиката се нуждае, както от конкуренция на доставчиците на медицинска помощ, така и от конкуренция на осигурителите. Това не значи непременно отказ от приетия солидарен модел. Холандия го направи, защо да не можем да го направим ние?
На трето място Правителството трябва да се откаже от това да бъде собственик на болници и ДКЦ-та и да поддържа много от тях изкуствено с незаконни държавни помощи. Държавата има много по-важна роля от това да стопанисва и притежава лечебни заведения. Тя трябва да следи за конкуренцията, да следи за достъпа на пациентите, да организира превенцията, профилактиката и здравната просвета, да следи за факторите на околната среда, за храните и стоките, имащи отношение към здравето на населението.
Ключовете към модерно здравеопазване, което да бъде двигател на икономическия растеж са дерегулация, демонополизация, приватизация и конкуренция.
Страната ни вече се научи да печели от туризъм. Нека се научим да печелим от добро здравеопазване.
Можем да го направим, а можем да продължим да се оплакваме, че сме най-бедната държава.
Това, че сме най-бедни не е причина. То винаги е следствие.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up