Понеделник, Юли 06, 2020

До Управителния съвет на БЛС, медиите и колегите в България
gosho Уважаеми колеги,
Днес 20.07.16 г. стартира пилотния проект за въвеждането на Пръстовия „автентификатор” в няколко български болници. Министър - председателят Борисов, заяви по радиото, че това което се прави с пръстовите отпечатъци е „чудесно” явно забравил, че лекарите на последния си събор изтъкнаха именно пръстовите отпечатъци, като една от причините да няма НРД2016,

заявявайки по този начин, подкрепа за недемократични и откровено насочени срещу свободата на личността практики. Бурното ни недоволство от това „нововъведение” не следва да остане непродължено.
    Аз  лично  протестирам срещу подобни проекти за навлизане в личното пространство на гражданите, направени без правно основание, още през 2015г, с обявената незаконна обществена поръчка.  Именно заради това сезирах и главния прокурор със сигнал за установяване на лицата и тяхната роля в този акт , на създаване на нова база данни, за която и комунистическите репресивни служби не са мечтали. Администрацията дължи на българските граждани прозрачност, а не ние на тях
    Упорството на властта, да не се вслушва в Българските лекари, ще има преки негативни последици. Днес с мълчанието си, а някои наши колеги и със раболепието си, да ги въведат в болниците от пилотния проект, се превръщаме в съучастници на група хора, временно във властта, които се готвят да превърнат всички лечебни заведения в поредната глава от роман на Оруел.
    Призовавам всички колеги от пилотните болници, да бойкотират събирането на пръстови отпечатъци от пациентите си. Призовавам пациентите да не си дават пръста, за да се лекуват в болница, още повече, че това изискване е атакувано в съда, а и няма как да им се откаже лечение, никъде.
    Призовавам  УС на БЛС и лично неговия председател да излезе с позиция и призив към колегите ни във въпросните болници, за бойкот на пръстовия „афтентификатор” и разяснителна кампания към пациентите, за опасностите за свободата им, за данните им за личността им.
    Напомням на директорите на болниците, в които проекта тръгва, че цял живот ще са лекари, а само малка част от него директори и сега е времето да си запазят достойнството, защото който е загубил достойнството си, с действия или бездействия – загубил е всичко.
20.07.2016г                
С уважение
д-р Г. Тодоров, член на БЛС и член на КК на БЛС

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up