Петък, Юли 10, 2020

От вчера здравната реформа има нова цел. Обявил я лично министър Москов по телевизията. А именно: "Дошло е време, когато трябва да се разделим лекарите от търговците и да върнем търговски ориентираната практика към нормална медицина, както е по света", край на цитата. Къде по света е така, министърът не уточнил. Сещаме се за Северна Корея и Куба. Може да има и други, да ни прощават незнанието.
Идеята на Москов не е нова. Първи за нея се е сетил през 1867 година Карл Маркс.

Той, понеже мислел мащабно, искал искал да раздели не само лекарите от търговците, ами труда от капитала въобще. Понеже обществата тогава се усетили, че не става, си останала само идея в главите на млади лумпени и по-стари тарикати и двете групи мързеливци. Така до 1917 година, когато друг титан на мисълта – Владимир Ленин приложил с пушка идеите на Маркс. Малко по-късно и Мао Цзе Дун го сторил. Половината световно човечество бере подовете им до днес.  
Разбира се разделянето на труда от капитала не е чак толкова лошо, ако държиш капитала, а труда оставиш за другите. Обаче така си мислел Лаврентий Берия, докато един ден не му взели капитала, че и отгоре.
Да се върнем към днешното време. Като как така ще раздели лекарите от търговците само главата Москова знае. Едно е сигурно – без търговците нямаше да има нито ямерета, скенери, нито таргетни терапии, нито артроскопи, лапароскопи и прочее джаджи и технологии, зарад които човекът живее два пъти по-дълго от до преди 50 години. Нямаше да има и любимите му ваксини, ама това е друга тема, понастоящем следствена тайна.
Ще му дадем на министъра един пример и с това ще завършим, да не отегчаваме читателя. Какво щеше да стане, ако разделят програмистите и хардуерните инженери от търговците? Смартфонът на министъра щеше да тежи поне 6 килограма(без акумулатора), да има процесор с честота 1 Мхц, да има внушителните 48 Кв(с възможност за разширение до 64 Кв) РАМ памет и да носи името Правец, модел 2016.
Така беше по времето, когато и у нас трудът беше разделен от капитала. Д-р Москов трябва да го помни. По наши сметки трябва да се е пръкнал преди това.
Айде стига, че стана дълго.
Горното написах и се подписах - Асенчо Асенчов – понастоящем психопат

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up