Петък, Юли 10, 2020

nhifПреди няколко дни лекари алармираха, че според новата Амбулаторна процедура № 5, онкоболните ще трябва да ходят от болница на болница в търсене на онкокомитет, а самата процедура забавя започването на лечение, дори и веднага да намерят такъв комитет. Днес болниците алармираха, че системата за електронен отчет на приема и изписването на болните не функционира и лечебните заведения нямат връзка с НЗОК. От касата са ги уведомили, че електронната система ще може да заработи най-рано след 17 април. Единственото, което работи в момента е чекирането с лични карти, но то както е известно няма никаква връзка с другия софтуер на НЗОК.
Нов проблем възникна във връзка с въвеждането на процедура „Интензивно лечение“. Оказа се, че болния, който при приемането в болницата се е чекирал с личната си карта, трябва да го направи отново, когато излезе от операционната, изведен е от упойка и бъде преведен в реанимация. Ден или два по-късно, когато бъде изведен от реанимацията, болният отново трябва да се чекира. Ако състоянието му се влоши и се наложи обратно връщане в реанимацията, отново трябва да се чекира. От юни месец чекирането ще бъде с пръстови отпечатъци.
Оказа се, че ъпгрейднатия софтуер на болниците не позволява приемането на болни за планово лечение, същия ден. Това принудило лекарите да въвеждат данните на болните, като спешни случаи, в противен случай болният трябва да дойде на следващия ден, след деня в който се е чекирал. От НЗОК казали, че „не би трябвало да е така“.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up