Понеделник, Юли 06, 2020

Преди година и половина, Бойко Борисов назначи за министър на здравеопазването Петър Москов, който обяви курс на реформи. Днес Moskovминистърът отново говори в бъдеще време.
Широко рекламираният подход за разделяне на основен и допълнителен пакет се оказа чиста проба имитация – от 3 от 307 клинични пътеки попаднаха в допълнителния. МЗ така и не можа да обясни защо пациентите по допълнителния пакет ще трябва да чакат два месеца при положение, че болницата може да ги приеме веднага и касата ще плати за лечението им.

Прословутата Национална здравна карта претърпя пълно фиаско. Почти всички областни комисии изразиха несъгласие с определените от Москов съкращения на легла и дейности. Отгоре на всички МЗ забрави да обнародва методиката, което доведе до нищожност на цялата процедура.
Естествено без ограниченията на Националната здравна карта не може да има и Наредба за критериите за подбор на болници, които да сключат договор с НЗОК.
Според обещанията на Москов от 1-ви април тази година трябваше да отпаднат лимитите за болниците и направленията. Според новите обещания, това щяло да стане от следващата година.
По средата на миналата година Москов обеща да извади част от болничните дейности в извънболничната помощ. В наредба 11 се пръкнаха 27 „амбулаторни“ процедури, които въпреки името им се оказа, че могат да  се извършват само от болници. Единствената разлика с досегашното положение е, че болниците ще получават по-малко пари за същата дейност.
Преди няколко дни, съборът на БЛС с 265 на 10 гласа и нарочна декларация, отхвърли не само новия НРД, но и цялата здравна политика на Правителството. Нов НРД няма да има. Сега НЗОК служебно ще прави изменения в действащи договор. Така още едно обещание на Москов от миналата година за „връщане на договорното начало“ отиде на вятъра.
Москов се провали и в най-елементарната задача – да осигури имунизационния календар. След скандален бартер, който се разследва от прокуратурата, децата бяха ваксинирани с неразрешени за употреба ваксини.  
В началото на своя мандат, Москов обеща, че от 1-ви януари 2016 година в страната ще функционира Национална здравна информационна система. Идеята деградира до събиране на пръстови отпечатъци от пациентите. И това засега е единственият резултат на „реформите“, който е много вероятно също да бъде отменен от самия Москов или неговия наследник на министерския пост.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up