Петък, Май 29, 2020
Най-сетне науката и Правителството се срещнаха

От поне две седмици се опитваме с помощта на експертите да убедим Правителството да увеличи рязко броя на хората, които се тестват за наличие на коронавирусна инфекция. Посочихме като примери държави като Корея, Япония, Германия, Тайван и други, които чрез масово тестване на хора не само успяват да контролират епидемията, но и да запазят икономическа активност. Масовото тестване беше първото нещо, което предложи Медицинския съвет.

Всичко аргументи, в това число и непрекъснато повтаряния призив на Световната здравна организация „Тествайте, тествайте, тествайте”, не можа да пречупи ината на някои от Националния оперативен щаб, които така и не можаха да обяснят смислено защо са против прилагането на най-ефективния метод за справяне с инфекцията.
Вчера, Правителството най-сетне даде картбланш за осигуряване на 1000 бързи теста, които да бъдат направени на групи от хора, които са на първа линия - полицаи, граничари, шофьори на линейки и шофьори от градския транспорт. Това ще бъде представителна извадка, която да се използва, за да се установи какъв колективен имунитет е създаден в обществото.

Проф. Симидчиев, член на Медицински съвет към МС, обясни, че се радва, че науката ще бъде в помощ на държавата и по време на срещата е видял как всеки един може да допринася.
Това е много важна и позитивна стъпка напред, за която Правителството трябва да бъде поздравено. Тя обаче е само първата крачка. Министерският съвет трябва да положи усилия и да осигури в следващите дни, колкото може повече тестове и от двата вида, да разшири обхвата и броя на тестваните хора до 1500-2000 на ден.
Този нов подход ще позволи да се промени стратегията и вместо да се блокират цели градове и региони да се премине към карантина само на заразените лица и постепенно да се възстанови икономическата активност и образованието. Ранното откриване спасява човешки животи.
Д-р С. Кацаров

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up